Analyse af 
Jakob Nielsen

Trump taler sandt om én ting: I nat vil han benytte alle midler

ANALYSE: Joe Biden fører stort i målingerne inden præsidentvalget i USA. Men Donald Trump håber at vinde valget i retten ved at erklære sejr, inden millioner af brevstemmer er talt op. 

Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

Et af de mest forbløffende paradokser ved Donald Trump er, at han er ude af stand til at lyve.

Jo, han lyver hver dag om både stort og småt, men han mestrer ikke den form for løgne, som mange klassiske politikere benytter.

Nemlig den form for løgn, hvor man skjuler sine egentlige hensigter – eller i det mindste pakker dem pænt ind.

Derfor ved vi også, hvordan Donald Trump og hans hold tirsdag aften vil forsøge at vinde valget. Det har han nemlig selv fortalt i både tweets, interview og på pressemøder adskillige gange i løbet af valgkampen. Han vil forsøge at få millioner af helt regulære brevstemmer erklæret ugyldige.

 

 

Strategien kræver, at Donald Trump og hans advokater kan få standset optællingen, inden alle stemmer er regnet med.

Ifølge det politiske medie Axios planlægger præsidenten at erklære sejr tidligt på aftenen, hvis han ser ud til at føre i en stribe af de afgørende svingstater – også selv om stemmerne ikke er talt endeligt op.

Og hvis det slagsmål ender i retten, så satser Donald Trump på, at flertallet af konservative dommere i den amerikanske højesteret vil give ham medhold og sikre ham fire år mere i Det Hvide Hus. Igen: Vi ved det, fordi han selv har fortalt det. 

Demokrater: alle stemmer skal tælles

Det er derfor, man i valgkampens sidste uge hører demokratiske ledere på stribe messe et enkelt mantra: Valget er først afgjort, når stemmerne er talt op; ikke når én af kandidaterne erklærer sejr.  

 

  

Alt tyder på, at optællingen af stemmer ved tirsdagens valg vil tage længere tid end vanligt. Især fordi mange millioner amerikanere har benyttet sig af muligheden for at brevstemme. De fleste på grund af frygten for coronavirus, andre fordi de gerne ville undgå potentielt kaos ved valgstederne på selve valgdagen. Mandag havde 95 millioner amerikanere allerede stemt – og det er langt flere end ved tidligere valg.

I nogle stater som f.eks. Florida ventes de mange brevstemmer ikke at forsinke optællingen. Men i andre stater er der regler om, at optællingen af brevstemmer først må begynde, når valgstederne er lukkede, og desuden kan der stadig dukke gyldige brevstemmer op, bare de er poststemplet senest på valgdagen.

Trump tabte første runde i Højesteret

Republikanske politikere har op til valget forsøgt at få Højesteret til at forbyde lange frister for brevstemmer i to vigtige svingstater, Pennsylvania og North Carolina.

Det var netop den afgørelse, der mandag fik Donald Trump til at sige lige ud, at han planlægger at kræve et stop for stemmeoptællingen relativt kort tid efter, at valgstederne er lukket.

”Så snart valget er overstået, går vi ind med vores advokater”, sagde præsidenten.

Han gentog den konspirationsteori, han har dyrket gennem hele valgkampen, nemlig forestillingen om, at demokratiske politikere i de afgørende stater vil svindle og finde brevstemmer, der kan tippe valget i deres retning.

”Hvis folk vil have deres stemmer talt, skulle de have afleveret dem for længe siden”, sagde Trump.

Se klippet her:

 

 

Håber på gentagelse af år 2000 

Forklaringen på Trump-lejrens strategi er enkel: De forventer, at et flertal af brevstemmerne vil gå til Joe Biden, og derfor vil Trumps chancer for at vinde de afgørende svingstater øges, hvis færre brevstemmer indgår i optællingen.

Derfor er USA havnet i den helt aparte situation, at en demokratisk valgt præsident offentligt fører kampagne imod at optælle alle stemmer ved et valg. Det sker med påstande om systematisk og omfattende valgsvindel med brevstemmer, men påstanden understøttes ikke af nogen anerkendte eksperter eller myndigheder.

Ikke desto mindre håber Donald Trump, at han kan skabe så megen usikkerhed om valgets gyldighed, at det til sidst må afgøres i Højesteret. Og her satser han på en gentagelse af situationen i 2000, da et snævert flertal i den amerikanske højesteret netop afviste at genoptælle omstridte stemmer i Florida og dermed sikrede George W. Bush sejren over Al Gore.

Det var derfor, Trump og republikanerne i Senatet havde så travlt med at få udpeget en ny, konservativ dommer til Højesteret umiddelbart inden valget. De fleste politikere ville nok forsøge at pakke den slags ind – men ikke Donald Trump: 

 

 

 ”I tilfælde af, at det ender mere politisk, end det burde være, synes jeg, det er meget vigtigt at have en niende dommer”, sagde han.  

 

Advokater skal udkæmpe anden runde

Det er dog langt fra sikkert, at valgnatten ender så dramatisk.

Taler målingerne sandt, kan Joe Biden ende med at vinde tilpas mange svingstater så stort, at det ikke giver mening at udkæmpe noget juridisk slagsmål.

Men der er grund til at tro, at Donald Trump næppe vil anerkende sit nederlag, nærmest uanset udfaldet. Han har for eksempel aldrig anerkendt resultatet af valget i 2016, selv om han vandt det.

Ifølge Donald Trump blev der nemlig afgivet millioner af ugyldig stemmer fra illegale indvandrere – og det var ifølge ham forklaringen på, at Hillary Clinton fik flere stemmer på landsplan end Trump.

Mens byer over hele USA barrikaderer sig inden valget af frygt for uroligheder, varmer store hold af advokater på begge sider op til at kæmpe slaget færdigt i retten, hvis det ikke bliver afgjort meget klart på valgnatten.

Deres kamp vil stå om juridiske paragraffer og fortolkninger, men slagsmålet kan dybest set koges ned til et enkelt spørgsmål: skal alle gyldige brevstemmer tælle med?

Donald Trumps strategi er at vinde valget ved at forhindre alle stemmer i at blive talt. Og det er ikke engang en hemmelig plan; han siger det helt åbent.

På den måde er valget i USA en kamp om demokratiets sjæl.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00