Udenrigsstrategi præsenteres mandag og debatteres tirsdag

Regeringen fremlægger mandag sin længe ventede udenrigspolitiske strategi. Tirsdag inviterer Altinget alle interesserede til offentlig debat om strategien med deltagelse af udenrigsminister Jeppe Kofod og tre udenrigsordførere.

Foto: Olivier Hoslet/EPA/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Med knap et halvt års forsinkelse er regeringen nu klar til at præsentere sin lovede værdibaserede udenrigspolitiske strategi. Statsminister Mette Frederiksen oplyser således søndag til Jyllands-Posten, at strategien vil blive præsenteret mandag.

Strategien vil basere sig på det, som regeringen selv har kaldt ”socialdemokratiske værdier”. Den forventes også at adressere Danmarks tilgang til EU og FN.

Spørgsmål fra publikum

Tirsdag afholder Altinget et offentligt debatarrangement om netop den udenrigspolitiske strategi.  

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil ved arrangementet svare på spørgsmål fra Altingets chefredaktør Jakob Nielsen om indholdet af strategien. Herefter vil udenrigsordførerne Michael Aastrup Jensen (V), Martin Lidegaard (R) og Eva Flyvholm (EL) komme med deres kommentarer og reaktioner på strategien.

Bagefter er der mulighed for kommentarer og spørgsmål fra publikum.

Arrangementet finder sted i Altingets gård i Ny Kongensgade 10 i det indre København kl. 15-16 på tirsdag den 1. februar. Tilmeld dig her

En aftale er en aftale

Ideen om en ny udenrigspolitisk strategi baseret på socialdemokratiske værdier blev lanceret af regeringen for knap halvandet år siden.

”Den skal hvile på værdier som ret og pligt, lighed, frihed og forpligtende fællesskaber. Målet er at sikre en tryg ramme om Danmark og en verden, hvor en aftale er en aftale, hvor man tager ansvar, og hvor vi skaber og deler værdi sammen,” skrev Jeppe Kofod i et debatindlæg i Altinget i september 2020.

Taleban gav travlhed

Strategien skulle oprindeligt have været fremlagt i midten af august sidste år.

Få dage før den planlagte offentliggørelse af strategien erobrede Taliban imidlertid Afghanistans hovedstad Kabul. Det gav Udenrigsministeriet travlt med at evakuere blandt andre danskere og lokale afghanere, der havde arbejdet for Danmark, ud af Kabul.

Derfor blev offentliggørelsen af den udenrigspolitiske strategi udsat.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Fungerende udenrigsminister (S)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), ma i public administration (Harvard 2007)

Mette Frederiksen

Fungerende statsminister, MF, partiformand (S), kongelig undersøger
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Michael Aastrup Jensen

MF (V)
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)