Udsigt til milliardunderskud på Forsvarets drift

Partierne bag forsvarsforliget blev onsdag orienteret om, at der kommer til at mangle i alt en milliard kroner på Forsvarets driftsbudget de næste to år.

Forsvarsminister Trine Bramsen orienterede onsdag forsvarsforligskredsen om udsigten til underskud på Forsvarets driftsbudget.
Forsvarsminister Trine Bramsen orienterede onsdag forsvarsforligskredsen om udsigten til underskud på Forsvarets driftsbudget.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Der vil være et underskud på Forsvarets driftsbudget på omkring 500 millioner kroner om året de næste to år.

Det var hovedbudskabet, da partierne bag det nuværende forsvarsforlig på et møde onsdag blev orienteret om den aktuelle økonomiske situation i det danske forsvar.

Det oplyser Forsvarsministeriet til Altinget.

Der er ganske enkelt planlagt med flere udgifter, end der er penge til på driftsbudgettet. Når Forsvarsministeriets økonomifolk lægger det såkaldte planlægningsgrundlag oven på den økonomiske ramme, så stemmer de ikke.

Hjemtagning af ISS-opgaver

I løbet af 2022 hjemtager Forsvaret en lang række opgaver i forbindelse med blandt andet kantinedrift, bygningsvedligeholdelse og rengøring, som ISS i dag løser. Det giver Forsvaret merudgifter for mere end 150 millioner kroner om året indtil en eller flere nye eksterne leverandører har overtaget opgaverne.

De ekstraudgifter er dog allerede finansieret af effektiviseringer andre steder i Forsvarets organisation, og er derfor ikke medvirkende til det forventede driftsunderskud.

Derfor kommer der til at mangle i alt omkring en milliard kroner på driftsbudgettet de næste to år.

”Vi står med en aktuel udfordring i forhold til Forsvarets driftsøkonomi. Det mærkes i hverdagen for vores soldater. Lige nu er oplevelsen mange steder i Forsvaret, at det er svært at få enderne til at mødes på grund af stadig flere opgaver. Når vi adresserer problemet nu, er det fordi det vil være uansvarligt at lade det køre ind i de kommende år," siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i en pressemeddelelse.

Fuldstændig skandaløst

Sammen med Forsvarsministeriets koncernøkonomidirektør orienterede forsvarsminister Trine Bramsen (S) forligskredsen, der består af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale, Konservative og Liberal Alliance

Hos Venstre mener man, at problemerne er udtryk for, at Trine Bramsen har mistet kontrollen over Forsvarets økonomi.

”Det er fuldstændig skandaløst, at vi her 14 dage før årsskiftet bliver præsenteret for en milliardregning, fordi man ikke har styr på sin drift,” siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, der deltog i mødet med ministeren.

Udhulet over længere tid

Forklaringen på udsigten til underskud skal findes i, at driftsbudgettet er blevet udhulet over længere tid. Årsagerne til det er ifølge Forsvarsministeriet mange.

Det er blandt andet fordyrelser og forsinkelser af projekter, ændrede operative behov og slid på materiel efter mange års udsendelser. Udgifter, som kommer ind fra siden på den ene eller anden måde.

To pengekasser

Forsvaret har populært sagt to pengekasser. En til anskaffelser af nyt materiel. Her er der i dag en opsparing på mere end 4,5 milliarder. Den anden kasse er til den daglige drift. Det er her Forsvarsministeriets økonomifolk vurderer, at der vil komme til at mangle penge.

Situationen bliver ikke bedre af, at en lang række materielanskaffelser i dag går ind som udgifter på Forsvarets driftsbudget. Det drejer sig blandt andet om anskaffelse af missiler og uniformer.

Hul i driftsøkonomien

Samtidig er de øgede bevillinger i milliardklassen, som fulgte med, da politikerne indgik et nyt forsvarsforlig i januar 2018, hovedsageligt øremærket til anlægsinvesteringer. Til gengæld er de effektiviseringer og besparelser, som Forsvaret også har været underlagt, blevet taget fra driftsbudgettet.

Pulje til internationale operationer

I Finansministeriet ligger en pulje penge, som Forsvaret kan trække på til at finansiere internationale operationer. Puljen er på 700 millioner kroner i 2022 og 750 millioner kroner i 2023. Det er dog en politisk beslutning om pengene skal bruges og eksempelvis gå til at finansiere driften, når Forsvaret er udsendt.

Det er således ikke en pulje, som Forsvarsministeriets økonomifolk bare kan trække penge ud af og bruge til at dække driftsunderskuddet.

Dermed er driftsbudgettet blevet udhulet, mens investeringerne i nyt materiel har givet Forsvaret øgede udgifter til drift af det nye materiel. Samtidig har organisationen ikke alle steder været lige godt gearet til at bruge driftspengene.

Og de penge til drift, som ikke bliver brugt i ét år, kan ikke overføres til næste finansår. De ryger tilbage til Finansministeriet.

Det betyder, at Forsvaret i dag har en anlægsopsparing på mere end 4,5 milliarder kroner, men et hul i den daglige driftsøkonomi. Et hul, der lige nu altså forventes at være på tilsammen en milliard kroner over de næste to år.

Bedre billede i foråret

I løbet af foråret forventer Forsvarsministeriets økonomifolk at kunne fremlægge en samlet status på det nuværende forsvarsforlig og have et bedre billede af, hvor store udgifterne reelt bliver i forhold til driftsbudgettet.

Hvor tæt planlægningsgrundlaget kommer til at matche den økonomiske ramme. Om differencen bliver mere eller mindre end den overskridelse på 500 millioner om året, som der er udsigt til på nuværende tidspunkt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00