Ugens EU-podcast: Derfor er Brexit en trussel mod freden i Nordirland

PARLAMENTET: Hør Irlands EU-ambassadør takke Danmark for støtte i de hårde forhandlinger om den irske grænse, som kan vælte aftalen om Storbritanniens exit. Altingets europæiske podcast er tilbage med hovedemnerne for et intenst efterår.

Foto: Mstyslav Chernov/AP/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Det fælles medlemskab af EU’s indre marked spillede en afgørende rolle, da volden i grænselandet mellem Irland og det britiske Nordirland endelig hørte op takket være en fredsaftale for 20 år siden.

Det siger Irlands EU-ambassadør, Declan Kelleher, og han bruger det til at forklare, hvorfor Storbritanniens forestående exit fra EU nu kan true selve freden på den delte irske ø.

Hør Kelleher fortælle om det største problem i Brexitforhandlingerne lige nu i den nye version af Parlamentet, Altingets ugentlige podcast om Europa, som nu har tændt mikrofonerne igen for at gå i gang med en ny sæson.

Værten Thomas Lauritzen tager sammen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen også fat i andre af de store emner, der vil præge det europæiske samarbejde i efteråret – og som allerede har ramt dagsordenen i denne og næste uge.

Det handler om migration, flygtninge og grænsekontrol, men også om de anklager om brud på demokratiske grundregler, der i denne uge fik Europa-Parlamentet til at anbefale strafprocedure mod den ungarske leder, Viktor Orban, og hans regering.

Podcasten analyserer også onsdagens store State of the Union-tale fra kommissionsformand Jean-Claude Juncker, der blandt andet advarede om nationalismens fremgang i Europa.

”Patriotismen er en dyd. Men den hårdnakkede nationalisme er en overvældende løgn og en ondartet gift,” sagde Juncker i talen, der bliver luxembourgerens sidste store status, inden han går af næste år.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Med støtte fra

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00