Ukraines ambassadør efterlyser militær og økonomisk hjælp: Rusland truer ikke kun Ukraine, men hele den civiliserede verden

Indfør barske sanktioner mod Rusland, drop de diplomatiske forbindelser med Moskva, og frys samtlige russiske aktiver i udlandet. Sådan lyder opfordringen fra Ukraines ambassadør i Danmark.

Foto: Aris Messinis/AFP/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Rusland har begået en krigshandling ved at angribe Ukraine. Og den russiske aggression rammer ikke kun nabolandet, men hele den civiliserede verden.

Sådan lyder det fra Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk.

"I dag truer Rusland hele den civiliserede verden ved på kynisk vis at se bort fra international ret og ved at begynde at splitte verden igen," siger han i en skriftlig kommentar til Altinget.

"Alle diplomatiske ressourcer er opbrugt. En ny, forfærdelig krig banker på Europas døre." 

Fakta

Ukraine har cirka 44 millioner indbyggere og er det andetstørste land på det europæiske kontinent med et areal lidt større end Frankrig.

Ud af de 44 millioner indbyggere er lidt under 80 procent etniske ukrainere, mens russere udgør den største etniske minoritet med lidt under 20 procent.

Landet grænser op til Rusland, Belarus, Polen, Ungarn, Slovakiet, Rumænien og Moldova.

Da Sovjetunionen i 1991 blev opløst, erklærede Ukraine sig som en selvstændig stat, efter 90 procent af befolkningen stemte for uafhængighed.

De fleste i det vestlige Ukraine har størst tilknytning til EU/Vesten, mens det for nogle borgere i det østlige Ukraine omvendt gælder, at de er mest knyttet til Rusland. Landet har både haft prorussiske og provestlige regeringer.

Ukraine er hverken medlem af EU eller Nato. Landet har dog flere gange inden for de sidste par år ytret ønske om at blive medlem af begge organisationer.

Tidligt torsdag morgen gav Ruslands præsident, Vladimir Putin, grønt lys til at begynde en militæraktion i Ukraine. Der er meldinger om eksplosioner i flere ukrainske byer, og ifølge landets udenrigsministerium er russiske styrker ved at nærme sig hovedstaden, Kijev. Samtidig er der ifølge BBC meldinger om, at mindst 40 ukrainske soldater og 30 civile har mistet livet. 

Læs også

Desuden opjusterer Nato i en række østeuropæiske lande, har generalsekretær Jens Stoltenberg netop meddelt på et pressemøde torsdag middag.

Det sker, efter at Nato-landene tidligere torsdag blandt andet skulle tage stilling til atlantpagtens artikel fire. Det er en artikel, som et medlemsland kan henvise til, hvis det mener, at "nogen af deltagernes territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed er truet".

EU har også meddelt, at man er på vej med nye, skrappe restriktioner.

Og der er brug for sammenhold fra Vesten i mødet med Ruslands invasion, mener ambassadøren.

"Det bedste svar er at hjælpe Ukraine i kampen mod aggressoren. Barske sanktioner mod Rusland, drop de diplomatiske forbindelser med Moskva, frys  samtlige russiske aktiver i udlandet. Og militær, økonomisk og humanitær assistance til Ukraine," siger Mykhailo Vydoinyk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00