Debat

V og K: Flydende schweizerkniv er god, når alternativet ikke giver kampkraft

REPLIK: Det er rigtigt, at specialisering er vigtigt i forsvarsregi. Men når de gamle miljøskibe skal erstattes, giver det god mening med nye, der kan lidt af hvert, skriver V og K's forsvarsordførere.

"Schweizerknivsmodellen" er i dette konkrete tilfælde den rette vej at gå, skriver Lars Christian Lilleholt (V) og Niels Flemming Hansen (K).
"Schweizerknivsmodellen" er i dette konkrete tilfælde den rette vej at gå, skriver Lars Christian Lilleholt (V) og Niels Flemming Hansen (K).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Christian Lilleholt (V) og Niels Flemming Hansen (K)
Forsvarsordførere

I vores indlæg i Altinget den 10. december 2020 slår vi fast, at Danmark skal investere mere i nationens sikkerhed, og at vi i muligt omfang skal gøre det på en måde, der også er med til at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark.

Konkret pegede vi på, at vi skal erstatte de gamle havmiljøskibe med nye militære patruljeskibe, der har så fleksibelt et skibsdesign, at de som en schweizerkniv kan løse både den militære patruljeskibsopgave og i nødvendigt omfang havmiljøopgaven.

Orlogskaptajn Johannes Kidmose udtrykte efterfølgende i Altinget bekymring for, at sådanne fleksible skibsdesign ikke måtte blive en generel tendens på bekostning af den rollespecialisering, som er afgørende for flådens relevans og kampkraft.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er vi helt enige i. Rollespecialisering inden for forsvarets kapabiliteter er en styrke, som vi ikke skal gå på kompromis med.

Men i det konkrete tilfælde er alternativet til et militært patruljeskib, der med sit fleksible skibsdesign også kan løse havmiljøopgaver, ikke et rollespecialiseret patruljeskib, men derimod rent civile havmiljøskibe, der ikke ville tilføre Søværnet nye militære enheder og kampkraft.

Rollespecialisering inden for forsvarets kapabiliteter er en styrke, som vi ikke skal gå på kompromis med

Lars Christian Lilleholt (V) og Niels Flemming Hansen (K)
Forsvarsordførere

Derfor mener vi, at "schweizerknivsmodellen" i det konkrete tilfælde samlet set er den bedste løsning. Både af hensyn til Danmarks sikkerhed og i forhold til at sikre, at danske forsvarsinvesteringer også er med til at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark.

Læs også

Det er fuldstændig afgørende af hensyn til Danmarks sikkerhed, at dansk erhvervslivs evne til at designe og levere de rette militære skibe til Forsvaret understøttes og udbygges, når Forsvaret i de kommende år skal anskaffe sig en række nye skibe.

Det giver Danmark en sikkerhedspolitisk gevinst og understøtter den danske forsvarsindustri med et stort eksportpotentiale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Niels Flemming Hansen

MF (K)
hh (Kolding Købmandsskole 1996)

0:000:00