Kommentar af 
David Trads

Vi er nødt til at forberede os på, at Trump kan komme tilbage

Mange tager det nu for givet, at de fire vilde år med Trump er historie. Men det er en meget, meget farlig og forkert analyse.

Trumpismen vil overleve med eller uden Trump, skriver David Trads.
Trumpismen vil overleve med eller uden Trump, skriver David Trads.Foto: Octavio Jones/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Åh, den lettelse, der ramte alle, der bestemmer i EU, i Nato og i Danmark, da Joe Biden besejrede Donald Trump ved valget i november sidste år:

Endelig – E-N-D-E-L-I-G! – ville verden blive normal igen. Slut med en vildbasse, en charlatan, en demagog i Det Hvide Hus. Slut med trusler om handelskrig med Europa og med opløsning af Nato. Slut med hån, spot og latterliggørelse fra Den Nye Verden til Den Gamle Verden.

Om skribenten

David Trads (1967) er journalist, forfatter og kommentarskribent for Altinget m.fl.
Fhv. folketingskandidat (S) og fhv. chefredaktør, Information.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Og Biden har i den grad levet op til forventningerne:

Ved enhver given lejlighed har han fortalt omverdenen, at ’Amerika er tilbage! – og at USA, præcist som vi har holdt af det siden i hvert fald Anden Verdenskrig, igen er parat til at være den frie verdens leder i en ubrydelig og tæt alliance med først og fremmest Europa.

Den nye præsident har optrådt på videolinks på topmøder i EU, Nato og G7-gruppen. Ledere i Europa har siddet som en blanding af et ju-hu-kor af benovede teenagedrenge og piger, der lytter til deres nye helt, og en uhyre lettet gruppe af modne ledere, som stilfærdigt elsker, at den gamle verdensorden er tilbage.

Mange – alt for mange – tager det nu for givet, at de fire vilde år med Trump er historie; at den populistiske præsident var en bizar parentes; og at det Amerika, vi kendte, nu er tilbage med en fornuftig, lyttende og, ja, elskværdig præsident i spidsen. Man kan allerede mærke, når man taler med diplomater, politikere, militærfolk og andre, at de taler om Trump i datid.

Trumpismen vil, som det ser ud nu, overleve med eller uden Trump! Den politik, han står for, er der simpelthen stor opbakning til i Amerika.

David Trads

Men…det er en meget, meget farlig og forkert analyse. De, der tror, at Trump er færdig, tager i den grad fejl. Faktisk har de forløbne par uger understreget, at eks-præsidentens jerngreb om Republikanerne er styrket i en grad, der demonstrerer hans styrke:

Liz Cheney, nummer tre i partiets lederskab i Repræsentanternes Hus, er blevet strippet for sit tillidshverv af sine partifæller. Hvorfor? Fordi hun har insisteret på at sige det indlysende højt og tydeligt – nemlig at The Big Lie om, at Trump blev frarøvet valgsejren på grund af valgsvindel i november, simpelthen er et anslag mod selve demokratiet og er, ja, en stor fed løgn.

Den kritik af Trump gider et flertal af de republikanske vælgere ganske enkelt ikke at høre på. Et overvældende flertal af dem elsker og hylder fortsat Trump. Lige nu straffer de benhårdt enhver dissident i partiet, som taler Messias midt imod. Den slags smitter af på partiledelsen, der åbenlyst ikke tør udfordre eks-præsidenten. Den hidtil mest celebre offerkalv er Liz Cheney, som ellers er et ikon for Reagan-konservatismen.

Udskamningen og fyringen af Cheney er et vink med en vognstang om, hvor stærk Trump er. Det er ham, der fra sit luksushotel Mar-a-Lago i Florida trækker i trådene. Det er ham, der holder hof i varmen, og slår ethvert anslag mod sit lederskab ned ved undfangelsen.

Trump har endnu ikke meddelt, om han agter at stille op ved præsidentvalget i 2024. Med typisk sans for spændingskurver lader han svaret blæse i vinden, men alle ved, at hvis han melder ud, at han er kandidat igen, så vil han kunne cruise mod sit partis nominering.

Skulle han vælge at lade være, vil den person, som han i stedet måtte anbefale, i givet fald få et boost af dimensioner. Trumpismen vil, som det ser ud nu, overleve med eller uden Trump! Den politik, han står for, er der simpelthen stor opbakning til i Amerika.

Vi er derfor nødt til at forberede os i Danmark og i Europa på, at Trump kan komme tilbage. Den reetablering af de transatlantiske bånd, som vi kåde glæder os over i disse måneder, er langtfra given.

De spæde skridt, vi begyndte at tage i Europa, for at forberede os på en verden, hvor vi ikke nødvendigvis er i naturlig alliance med USA, er vi tvunget til at blive ved med at udvikle. Det handler om mere ansvar for egen sikkerhed, herunder risikoen for, at Nato, som vi kender det, falder fra hinanden. Vi er langtfra home free, som man siger på amerikansk. Lige nu ser det nemt ud med Biden. Inden vi ved af det, kan vi igen opleve strid blæst.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00