"Vi frygtede, at forsvaret ville blive opfattet som irrelevant"

AFSKED: Der var meget på spil, da en række topofficerer lagde planerne for det danske forsvars transformation fra territorialforsvar til ekspeditionsforsvar. En af penneførerne går nu på pension og gør status over et forsvar, der er på vej tilbage til territorialforsvaret.

I lørdags fyldte han 60 år, og på mandag forlader kontreadmiral Nils Wang chefkontoret på Forsvarsakademiet på Svanemøllen Kaserne på Østerbro i København og sætter punktum for 40 år og syv måneder i Forsvaret. Fire årtier, hvor det danske forsvar gennemgik en kolossal reorientering. Og hvor Nils Wang var med i første parket. På dækket på Søværnets skibe og bag skrivebordene i Søværnet og Forsvarskommandoen.

I starten af karrieren op gennem 1980'erne sejlede Nils Wang patruljer i Østersøen, fotograferede russiske skibe, sejlede tæt på spionskibe og overvågede skydeøvelser og landgangsøvelser i Østtyskland og Polen. Den slags koldkrigs-discipliner var det, der var me-ning-en med forsvaret. Der var grundlæggende kun dét, fastslår Nils Wang, da Altinget: forsvar møder den gemytlige kontreadmiral til en snak om det danske forsvar i fortiden, nutiden og fremtiden.

Notat med afgørende indflydelse
Berlinmurens fald og Den Kolde Krigs afslutning i 1989 gjorde, at Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitiske fokus ændrede sig fra indkig i Østersøområdet til internationalt udsyn. Første konkrete tegn på den nye mere aktivistiske politik var udsendelsen af korvetten Olfert Fischer til Golfkrigen i 1990 og 1991. Her var Nils Wang med som operationsofficer på det skib, der blev et nærmest ikonisk symbol på reorienteringen.

Login