"Vores danske venner har altid forstået vores sikkerhedsbekymringer"

OPRUSTNING: Der blev trukket tråde tilbage til starten af 1990'erne, da Danmark, Letland og Estland fredag markerede etableringen af et nyt dansk-ledet Nato-hovedkvarter i Letland til styring af op mod 25.000 soldater, hvis Rusland en dag får lyst til at spille med musklerne i Baltikum.

(Ādaži, Letland) Op til 25.000 soldater fordelt på fem brigader med tilhørende kampvogne, artilleri og luftforsvar. Det er, hvad Natos nye Multi National Division North-hovedkvarter på Ādaži-basen i Letland skal være i stand til lede i tilfælde af en krig eller en krise i Baltikum. Et hovedkvarter, som Danmark kommer til at lede og være med til at bemande.

Danmark samarbejder i første omgang med Estland og Letland om at etablere det nye hovedkvarter. Igangsættelsen af det arbejde blev markeret ved en ceremoni på Ādaži-basen tæt ved Letlands hovedstad Riga fredag.

Lige nu ser det ikke ud af meget. To håndfulde specialister ud i IT, indretning og kommunikation fra det danske forsvar samt nogle halvtomme bygninger. Men det kommer det til. Når hovedkvarteret er fuldt operationelt, vil op til 300 mænd og kvinder fra Danmark, Estland, Letland og sandsynligvis også en række andre Nato-lande have deres daglige gang i hovedkvarterets faciliteter på Ādaži-basen og på Antvorskov Kaserne i Danmark.

Login