"Vores danske venner har altid forstået vores sikkerhedsbekymringer"

OPRUSTNING: Der blev trukket tråde tilbage til starten af 1990'erne, da Danmark, Letland og Estland fredag markerede etableringen af et nyt dansk-ledet Nato-hovedkvarter i Letland til styring af op mod 25.000 soldater, hvis Rusland en dag får lyst til at spille med musklerne i Baltikum.

Letlands forsvarsminister Artis Pabriks (t.v.), Danmarks forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (i midten) og Estlands forsvarsminister Jüri Luik (t.h.) ved præsentationen af våbenskjoldet for det nye Nato-divisionshovedkvarter.
Letlands forsvarsminister Artis Pabriks (t.v.), Danmarks forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (i midten) og Estlands forsvarsminister Jüri Luik (t.h.) ved præsentationen af våbenskjoldet for det nye Nato-divisionshovedkvarter.Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Du kan aldrig få for meget sikkerhed. Vi føler os meget mere sikre end i 2014, da Rusland startede krigen mod Ukraine. Men på den anden side ser vi i vores region en langt større opbygning af styrker mod øst, end vi har her.

Artis Pabriks
Forsvarsminister, Letland

Dem, der spørger, hvorfor vi etablerer et divisionshovedkvarter, må tænke på Krim. Verden har ændret sig. Vi vil ikke overraskes igen.

Claus Hjort Frederiksen
MF, forsvarsminister, Danmark

(Ādaži, Letland) Op til 25.000 soldater fordelt på fem brigader med tilhørende kampvogne, artilleri og luftforsvar. Det er, hvad Natos nye Multi National Division North-hovedkvarter på Ādaži-basen i Letland skal være i stand til lede i tilfælde af en krig eller en krise i Baltikum. Et hovedkvarter, som Danmark kommer til at lede og være med til at bemande.

Danmark samarbejder i første omgang med Estland og Letland om at etablere det nye hovedkvarter. Igangsættelsen af det arbejde blev markeret ved en ceremoni på Ādaži-basen tæt ved Letlands hovedstad Riga fredag.

Lige nu ser det ikke ud af meget. To håndfulde specialister ud i IT, indretning og kommunikation fra det danske forsvar samt nogle halvtomme bygninger. Men det kommer det til. Når hovedkvarteret er fuldt operationelt, vil op til 300 mænd og kvinder fra Danmark, Estland, Letland og sandsynligvis også en række andre Nato-lande have deres daglige gang i hovedkvarterets faciliteter på Ādaži-basen og på Antvorskov Kaserne i Danmark.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00