Sascha Faxe
svarer
Lars Løkke Rasmussen

Hvordan forholder ministeren sig til danskudstyrede israelske F-35 kampflys deltagelse i et luftangreb i Mawasi?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 1218

Hvordan forholder ministeren sig til Danwatch og Dagbladet informations afsløringer, der for første gang under den igangværende krig i Gaza dokumenterer danskudstyrede israelske F-35 kampflys deltagelse i et konkret luftangreb i Mawasi den 13. juli, og har det indflydelse på regeringens beslutning om fortsat at tillade våbeneksport til Israel, som kan være i strid med Danmarks Internationale forpligtelser under FN’s våbentraktat, folkedrabskonventionen og EU’s fælleserklæring for våbeneksport?
Skriftlig begrundelse:
Der henvises til artiklen »Store civile tab: Dansk-udstyrede kampfly stod bag blodigt angreb i Gaza« på danwatch.dk den 1. september 2024.

Svar fra torsdag den 12. september 2024

Jeg vil gerne understrege endnu en gang, at vi ser med stor bekymring på civile tab i Gaza.

Der er allerede draget konsekvenser af den alvorlige udvikling i Gaza.

Udenrigsministeriet vurderer, at eksport af militært udstyr til Israel som udgangspunkt er problematisk. Den skærpede tilgang betyder ikke, at Udenrigsministeriets vurdering altid vil være negativ, idet ansøgninger fortsat vil blive vurderet fra sag til sag, men vurderingen sker ud fra en meget restriktiv linje.

Skærpelsen gælder direkte eksport af militært udstyr til Israel og i sager om eksport via et andet land, hvis Israel er kendt slutbruger.

For eksport af militært udstyr er proceduren, at afgørelser om tilladelse til eksport, herunder eksport til Israel, træffes af Rigspolitiet. Når Udenrigsministeriet bliver hørt i en ansøgning om eksport til Israel foretages en konkret udenrigs- og sikkerhedspolitisk vurdering i overensstemmelse med Rådets fælles holdning og Danmarks internationale forpligtelser i øvrigt.

Web: UM.dk 1/2 Når det gælder eksportkontrol for F-35, foregår eksportkontrollen, som jeg også tidligere har gjort rede for, i Danmark ofte med USA som modtager med udgangspunkt i en udenrigs- og sikkerhedspolitisk rammevurdering. Dette sker, da det på ansøgningstidspunktet typisk ikke er kendt, om og i givet fald hvilke F-35partner- eller brugerlande det færdige produkt med de pågældende delkomponenter evt. skal videresælges til. Eventuel senere eksport af det færdige produkt vil herefter foregå i henhold til amerikansk eksportkontrol.

Udenrigsministeriet følger naturligvis udviklingen af situationen i Israel og Palæstina tæt og tager løbende bestik af ligesindede landes tilgang på området.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024