Debat

Affaldsforening: Genanvendelse og forbrænding er ikke modsætninger

DEBAT: Affaldssektoren bør stoppe den teoretiske kamp mellem genanvendelse og forbrænding og i stedet finde fælles svar på, hvordan Danmark bliver markedsledende inden for affaldsbehandling, skriver Jacob H. Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening.

Jacob H. Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforbrænding. 
Jacob H. Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforbrænding. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob H. Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening

Alt for ofte har vi manet hinanden op i et hjørne som genanvendelses-flippere og forbrændings-pyromaner. Men modsætningen er meningsløs.

Jacob H. Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening

Affaldsteknologivirksomheden B&W Vølund har i pressen efterlyst politisk opbakning til sin grønne danske eksport.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi er enige i, at Danmark ikke må misse det spirende væksteventyr, som dansk forbrændingsteknologi indeholder. Ja, rent faktisk må vi ikke miste nogen af de muligheder, der ligger foran os på affaldsområdet.

En sektor, der i dag eksporterer for 12 milliarder kroner. Og en sektor, der er bygget på et solidt fundament af offentlige og private aktører.

Men hvorfor har Danmark ikke for længst grebet denne vækstmulighed inden for hele affaldssektoren, vil udenforstående måske tænke? Fordi vi alt for længe i sektoren har udkæmpet en gold og teoretisk kamp, hvor vi ser behandlingsformerne inden for affald som hinandens modsætninger.

”Mere genanvendelse, mindre forbrænding” er blevet mantraet. Og jeg indrømmer gerne, at vi selv har kastet os ind i debatten om den ene behandlingsform frem for den anden. Alt for ofte har vi manet hinanden op i et hjørne som genanvendelses-flippere og forbrændings-pyromaner.

Men modsætningen er meningsløs. De forskellige behandlingsformer er ikke hinandens modsætninger, de er hinandens forudsætninger i morgendagens verden.

En del af den cirkulære økonomi
Det giver i dag ingen mening at fremhæve den ene behandlingsteknologi frem for den anden. Vi står på tærsklen til en cirkulær økonomi. Et integreret hele, hvor alle dele af ressourcekæden skal bidrage, og vi skal have verdensstjerner på samtlige pladser – uanset om vi taler design- og produktudvikling, affaldsforebyggelse, genbrug, genanvendelse, energi eller deponering.

EU er på trapperne med sin strategi for en cirkulær økonomi, og stort set alle landene omkring os har lanceret integrerede vækststrategier for affaldsområdet. Holland er ”A roundabout of resources”, det vil sige, at man vil tiltrække ressourcer for at viderebehandle dem og sende dem tilbage i verdensmarkedet. Det er fornuftigt, det er fremtidsorienteret og ikke mindst fordomsfrit. Det er verden af i dag.

Affald er ikke et nul-sums-spil
Kampen skal ikke være om affald og omfordeling af mængder i et dansk nul-sums-spil, men en fælles indsats for, hvordan vi kan opbygge en robust og innovativ sektor, der skaber grønne arbejdspladser og eksportløsninger til verdensmarkedet. Det kan vi for eksempel gøre på skuldrene af de offentlige forsyningsvirksomheder inden for affalds- og energiområdet.

Vi skal bruge kræfterne på at finde fælles svar på, hvad der skal til, for at vi bliver endnu bedre på de punkter, hvor vi ikke er markedsledende, for eksempel højere kvalitet i genanvendelsen og affaldsforebyggelsen. Vi skal have ambitionen om at komme op i den absolutte verdenselite, når det gælder udsortering af genanvendelige materialer, der kan blive til højkvalitetsprodukter. På de punkter, hvor vi er markedsledende – affaldsenergi – skal vi bruge vores førerposition til at skabe endnu mere fremdrift for en samlet og integreret helhedsløsning om affaldsbehandling og ressourceudnyttelse i absolut verdensklasse.

Vi misser mulighederne
I dag sender vi årligt mere end to millioner tons primært genanvendeligt affald ud af landet, fordi vi ikke har tilstrækkeligt konkurrencedygtige muligheder for at oparbejde affaldsressourcen her til lands. Hvorfor ikke videreudvikle vores egen genanvendelsesindustri, så ressourcen bliver herhjemme, og vi skaber vækst og beskæftigelse i Danmark? Og hvorfor ikke samtidig udbygge den både klimamæssige og økonomisk succesfulde import af affald, der er uegnet til genanvendelse til vores energianlæg. Så vi får endnu mere god og grøn fjernvarme i radiatorerne og er med til at sikre den grønne omstilling af energisektoren væk fra den sorte fossile energi?

Skal det lykkes, skal vi uddanne vores ingeniører og morgendagens topchefer til at tænke ressourceforbrug og vugge-til-vugge-principper før alt andet, når de udvikler nye produkter. Vi skal etablere endnu stærkere partnerskaber mellem offentlige og private aktører for selvsamme ingeniører, og ledere kan træde ind i de institutioner og virksomheder, der skal gøre Danmark til en ledestjerne inden for affald.

Sådan skaber vi i fællesskab verden af i morgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Hartvig Simonsen

Direktør, Amager Ressourcecenter, vicepræsident, Cewep, næstfordmand C4
cand.merc.jur. (CBS. 2003), master of coroporate communication (AAU 2010)

0:000:00