Direktør: Ny afgift på overskuds­varme vidner om manglende indsigt i virkeligheden

DEBAT: Den nye afgift på overskudsvarme gør det sværere for virksomheder at dele overskudsvarmen. Politikerne bør helt fjerne afgiften på overskudsvarme, skriver Morten Søborg.

Af Morten Søborg
Adm. direktør Knauf

I efteråret 2020 kunne vi åbne for et nyt anlæg, der forsyner 1200 husstande med genbrugsvarme fra Knaufs produktion. Det banebrydende samarbejde mellem Knauf og Hobro Varmeværk sparer 6500 tons træflis om året, fjerner 250 lastbiler fra vejene og udskyder dyre investeringer i nyt materiel på Hobro Varmeværk. Det er rent overskud for borgere, virksomhed og samfund, og vi kan næsten ikke få hænderne ned over, at det er lykkedes.

Men det har heller ikke været nemt at komme hertil. Det har været som om at kæmpe sig op ad et uoverstigeligt bjerg uden at vide, hvad der gemmer sig bag den næste bakkeskråning.

Vi har måttet tage store risici uden at være sikre på, hvad vi ville få igen. Vi har kæmpet med kompleks lovgivning og uforståelige afgifter, som selv de mest kyndige revisorer har haft svært ved at tyde. Og gennem hele processen har vi ikke fået meget hjælp fra myndighederne.

Lovgivningen er for kompleks
Jeg er med på, at den grønne omstilling er kompleks. Positive indsatser ét sted, kan få negative konsekvenser et andet sted. Politikerne forventes at have det store forkromede overblik og træffe beslutninger, som gør os til et grønt foregangsland uden at ødelægge det økonomiske fundament for velfærdsstaten. Det er ikke nemt.

Men når det er sagt, så vidner den nye afgift på overskudsvarme om manglende indsigt i virkeligheden. Afgiften skulle være lettere at forstå end den gamle ordning og gøre det nemmere for virksomheder at dele deres overskudsvarme. I realiteten er der sket det stik modsatte.

Lovgivningen er blevet endnu mere kompleks, og det økonomiske incitament til at investere i overskudsvarmeanlæg er blevet endnu mindre. Derfor forsætter virksomheder landet over med at fyre for fuglene i stedet for at varme deres medborgeres hjem op og spare værdifulde ressourcer.

Mange danske virksomheder vil gerne gøre en indsats for en bæredygtig fremtid og leve op til FN’s verdensmål. Men vi skal stadig kunne køre vores forretning og leve op til forpligtelserne overfor vores medarbejdere, vores kunder og vores ejere.

Vi skal stadig kunne klare konkurrencen på et globalt plan og ikke sakke bagud på andre parametre end bæredygtighed. Derfor skal politikerne gøre det lettere for os at investere i den grønne omstilling. Ikke sværere.

Drop afgiften og sæt eksperter på finansloven
Vi har brug for mere klarhed og transparens i lovgivningen.

Det burde være lettere at regne på de økonomiske konsekvenser ved at foretage grønne investeringer. Ja, faktisk burde virksomhederne få en større bid af kagen, når de bidrager positivt til den grønne omstilling.

Derfor foreslår vi, at politikerne dropper de komplekse regler og fjerner afgiften på overskudsvarme helt.

Se det som en investering i vores alles fremtid. Og sæt så et hold af eksperter på finansloven, som kan rådgive virksomhederne i at få en mere bæredygtig produktion. Så kan vi drive forretning og bidrage til den grønne omstilling på én og samme tid. Jeg er sikker på, at det ville sætte et væld af virksomheder på bæredygtig kurs. Vi ville stoppe med at fyre for fuglene og i stedet hjælpe hinanden med at skabe en bæredygtig fremtid for vores børn og børnebørn.

Så kom ind i kampen Christiansborg. Det er ikke så svært at gøre det let!

Forrige artikel Dansk Energi om oprindelsesgarantier: Fornuftigt af Dan Jørgensen at holde fast Dansk Energi om oprindelsesgarantier: Fornuftigt af Dan Jørgensen at holde fast Næste artikel Borgernærhed, byrum og biodiversitet: Det skrev de om klimatilpasning Borgernærhed, byrum og biodiversitet: Det skrev de om klimatilpasning