Bekymret Wermelin til kommunerne: I kan tvinge landmænd til at droppe sprøjtemidler

DRIKKEVAND: Miljøministeren er bekymret for, at kommuner har svært ved at nå frivillige aftaler med landmænd om at beskytte drikkevandet. Det er muligt at gå hårdere til værks, lyder det fra ministeren, der nu vil drøfte sagen med parterne.

Miljøminister Lea Wermelin (S) opfordrer kommunerne til at tage skrappe midler i brug, hvis det viser sig for bøvlet at lande frivillige aftaler om beskyttelse af drikkevandet.

”Kommunerne kan godt vælge at give påbud til landmændene om ikke at sprøjte, hvis det ikke er muligt at komme igennem med frivillige aftaler. Det her handler om at beskytte vores alle sammens drikkevand, og hvis ikke det kan ske ad frivillig vej, så kan kommunerne gå hårdere til værks,” siger hun i en skriftlig kommentar.

Reaktionen kommer efter, at både Skanderborg Kommune og Aalborg Kommune over for Altinget påpeget, at man ikke forventer at nå i mål med en masse frivillige aftaler om at beskytte de borringsnære beskyttelsesområder (BNBO) mod landbrugets brug af sprøjtemidler. Et bredt flertal i Folketinget har ellers bedt kommunerne om at afsøge mulighederne frivillige aftaler, som man gerne skal være i mål med inden udgangen af 2022.

Login