Dan Jørgensen klar med skrappere regler for brug af biomasse

BIOMASSE: Det skal være slut med historier om dansk brug af klimaskadelig biomasse, mener klimaministeren. Tirsdag indleder han forhandlingerne om lovkrav til biomasse, der også kommer til at omfatte mindre værker og importører af træpiller til private.

Tirsdag tager klimaminister Dan Jørgensen (S) hul på forhandlingerne om lovkrav til biomasse.
Tirsdag tager klimaminister Dan Jørgensen (S) hul på forhandlingerne om lovkrav til biomasse.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Selvom der er mange positive elementer i regeringens udspil, så løser det ikke det helt store problem, nemlig at biomasse bør og skal udfases så hurtigt som muligt.

Maria Reumert Gjerding
Præsident, Danmarks Naturfredningsforening
Fakta
Fra Energistyrelsens biomasse-rapport fra maj

"Flere lande har ikke p.t. forpligtende klimamål eller medregner ikke LULUCF-sektorens udledninger i deres eventuelle mål. Det gælder f.eks. Rusland og USA, som i 2018 leverede omkring en fjerdedel af den biomasse, som Danmark importerede til energiformål. Forskellige LULUCF-regelsæt, valg af forskellige opgørelsesmetoder og forskellige fortolkninger af det komplicerede faglige grundlag gør det desuden vanskeligt at gennemskue og kontrollere om udledninger fra LULUCF-sektoren opgøres retvisende.

Det kan konkluderes, at selvom forbruget af biomasse i energisektoren i henhold til internationale regler regnes som nuludledning i Danmark, kan der være risiko for at biomasseforbruget fører til udledninger globalt."

Kilde: Energistyrelsen

Tirsdag tager regeringen hul på forhandlingerne om lovkrav til biomasse, der skal sikre, at der ikke bruges klimaskadelig biomasse til at lave varme og el i Danmark.

Fakta
Det foreslår regeringen

Regeringen foreslår et skærpet klimakrav til biomasse: 
  • Kun lovligt fældet biomasse kan bruges
  • Biomassen skal primært stamme fra restprodukter fra skovdrift og træindustri
  • Brugen af hele stamme skal begrænses – dvs. kun være eks. tyndingstræ eller stormfald - eller komme fra skove i fremgang eller fra skove, der har bæredygtighedscertificering.
  • Reglerne skal omfatte en langt større del af den biomasse, der bruges – og også gælde mindre værker og private, der i dag ikke er omfattet af brancheaftalen eller VE direktiv.
  • Kontrollen skal styrkes. Der skal være en uafhængig tredjepart, der kontrollerer, at reglerne bliver overholdt.
  • Det følger af lovkrav, at overtrædelser skal kunne sanktioneres
  • Skal også omfatte biomasse fra ikke-skov

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Afbrænding af biomasse såsom træpiller og flis opgøres officielt som Danmarks største grønne energikilde, men har i årevis været kritiseret for ikke at være CO2-neutral, sådan som det opgøres i klimaregnskaberne.

Fakta
Danmarks brug af biomasse til energi eksploderer

Halm, brænde, træpiller og andet biologisk materiale bliver i stigende grad omsat til energi på danske kraftværker i virksomheder og i husstande. I 2018 producerede Danmark 182 petajoule (PJ) energi fra såkaldt biomasse, hvilket er 33 pct. mere end for fem år siden og mere end tre gange så meget som i 1995.

Stadigt mere af den danske energi fra biomasse laves især af skovflis og træpiller, som importeres fra udlandet. I 2018 måtte Danmark importere 37 pct. af den biomasse, som blev brugt i årets produktion af energi, hvilket er den højeste andel nogensinde.

Helt op til begyndelsen af nullerne kunne Danmark stort set producere energi fra biomasse uden brug af importerede materialer, hvorefter importens andel af den samlede biomasse anvendt til energiproduktion i Danmark er steget år for år.

Kilde: Danmarks Statistik

Og i maj konkluderede Energistyrelsen så i en analyse, at ”dansk forbrug af biomasse kan i nogle tilfælde føre til global udledning af drivhusgasser, som ikke bogføres.”

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00