Danmarks Miljøportal lancerer ny strategi: Skal understøtte klimatilpasning og cirkulær økonomi

DATA: Brugere af Danmarks miljøportal kan glæde sig over forbedringer de kommende år, lover bestyrelsesformand og vicedirektør i Miljøstyrelsen, Lars Møller Christiansen.

Foto: Kolding Kommune
Hjalte T. H. Kragesteen

Der er stadig kæmpestore uindfriede potentialer i at indsamle, formidle og kombinere store datamængder om vand, miljø og klima på tværs af myndigheder og formål.

Lars Møller Christiansen
Bestyrelsesformand i Danmarks Miljøportal og vicedirektør i Miljøstyrelsen

Hvis den grønne omstilling for alvor skal op i gear, skal det gøres lettere at få adgang til data om miljøet.

Det er meldingen fra Danmarks Miljøportal, der derfor har lanceret en ny strategi med netop den formål.

”Der er stadig kæmpestore uindfriede potentialer i at indsamle, formidle og kombinere store datamængder om vand, miljø og klima på tværs af myndigheder og formål. De potentialer skal vi i Miljøportalen hjælpe med at realisere til gavn for vækst, miljø og klima,” siger bestyrelsesformand i Danmarks Miljøportal og vicedirektør i Miljøstyrelsen, Lars Møller Christiansen, i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Ny strategi fra Danmarks Miljøportal

  1. Miljøportalen skal understøtte klimatilpasning og cirkulær økonomi
    Vi skal stille data og værktøjer til rådighed, som gør det lettere for kommuner og regioner at vurdere konsekvenserne af klimaændringer samt planlægge og forebygge skadevirkninger af klimaforandringer samtidig med, at vi sikrer vandmiljøet og beskytter naturen og drikkevandet. I forhold til cirkulær økonomi vil vi fokusere på affaldsområdet, hvor målet er – i tæt samarbejde med affaldssektoren – at skabe let adgang til velstrukturerede, opdaterede data om affald og ressourcestrømme, og måske på sigt en cirkulær databank.
  2. Nye services og lettere brug af data gennem ny teknologi
    Miljøportalen vil gøre indsamling, kvalitetssikring og fremsøgning af data smartere og mere effektiv gennem brug af sensorteknologi, billedgenkendelse, kunstig intelligens og værktøjer til håndtering af store datamængder baseret på cloud teknologi. Vi vil ikke kun udstille data, men også gøre det lettere at nyttiggøre og sammenstille data på nye måder. Det gælder fx ift. vandforsyningerne og deres brug af sensorteknologi til at overvåge vandkvalitet og vandstand.
  3. Nye partnerskaber om at skabe værdi af data.
    Miljøportalens mål er at skabe mere samfundsværdi af data. Derfor vil vi have fokus på innovative partnerskaber, der kan bidrage til at forstå forretningsbehov og udvikle nye løsninger i økosystemet af miljødata. Vi vil udvide vores samarbejde med nye partnerskaber inden for områder som Smart City og dataanalyse. Et eksempel er partnerskabet med Miljøstyrelsen og Statens Naturhistoriske Museum om en ny artsportal baseret på borgerindsamlede data, arter.dk, hvor borgere kan registrere dyr og planter, som kvalitetssikres og indgår i databasen. Et andet eksempel er partnerskaber med universiteter, private virksomheder og forsyningsselskaber om nye metoder til kemiske fingeraftryk af vandkvalitet, IoT, kunstig intelligens m.m.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00