Dansk Energi: Tosset at satse på atomkraft som svar på klimakrisen

DEBAT: Klimaet kræver hurtig handling, men atomkraft er ekstremt dyr og langsom. Danmark skal fortsætte med at satse på vind og sol, som er grønne og billige alternativer til atomkraft, skriver Kristine Grunnet fra Dansk Energi.

Af Kristine Grunnet
Branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi

Gå ikke over åen efter vand – eller efter grønne løsninger for den sags skyld. 

Klimaforandringerne er vor tids allerstørste udfordring. Hvis vi skal gøre os håb om at løse den, kræver det penge, globalt samarbejde, mod og tekniske landvindinger. 

Derfor er det tosset at gøre klimaudfordringen mere kompliceret, end den allerede er, ved at satse på den ekstremt dyre og langsomme atomkraft, når vi i Danmark har bedre alternativer.  

Dyrt og langsomt at opføre atomkraft
Lad os kigge på et par bekostelige eksempler på atomkraft.

I Finland er man med ti års forsinkelse stadig i gang med at opføre en af verdens største atomreaktorer på 1600 megawatt.

Anlægget har fået den tvivlsomme hæder at være verdens anden dyreste bygning og vil koste omkring 70 milliarder danske kroner, når den står færdig. 

I England har man truffet beslutning om at bygge atomkraftværket Hinkley Point C på 3200 megawatt.

Resultatet er, at de britiske elforbrugere de næste 35 år skal bidrage til at finansiere det 140 milliarder kroner dyre anlæg.

For det samme beløb som Hinkley Point C kan man opføre mere end 10000 megawatt havvind eller knap 20 havvindmølleparker på størrelse med Kriegers Flak. Så mange havvindmøller kan producere 70 procent mere strøm end Hinkley Point C.

Vi har i Danmark valgt en anden og bedre vej, hvor markant udbygning med vind og sol har vist sit værd og resulteret i store reduktioner af omkostningerne. Det betyder, at vi nu har grønne alternativer, som er billige, kan udbygges hurtigt og ikke efterlader os med et problematisk restprodukt. 

Klimaet kræver hurtig handling
Samtidig oplever vi enorme fremskridt, når det gælder yderligere elektrificering af samfundet og lagring af grøn strøm. Vi skal bruge el til meget mere. Især i industrien, opvarmningen og transporten. Og vi bliver dygtigere til at udvikle løsninger, som putter den stadig grønnere el på flasker. 

Kombinationsløsninger som batterier og sol vinder frem, hvor strøm lagres til om natten. Og der er elektrolyse, hvor man med vindmøllestrøm spalter vand i ilt og brint. Brinten kan derefter bruges til at lave ammoniak eller til at opgradere biogas til naturgaskvalitet ved at lade CO2’en fra biogassen reagere med brinten. Det er nørdet og grønt – og så forventes teknologien at være kommercielt rentabel inden 2030. 

Samtidig må vi ikke glemme, at eksisterende atomkraftværker bidrager med betydelige mængder CO2-neutral strøm lige nu – også i Danmark, fordi vi importerer strøm fra for eksempel Sverige og Tyskland, som bruger atomkraft. Vi bør vente med at lukke disse værker og først udfase kulkraftværker, som udleder rigtig meget CO2.  

Nye atomkraftværker er dog et dårligt svar på klimakrisen. Klimaet kræver hurtig handling. Vi har ikke tid og råd til at satse forkert. Derfor bliver det et ”nej tak” til atomkraft i Danmark.

Forrige artikel 11 forsyningsselskaber: Giv os større handlefrihed 11 forsyningsselskaber: Giv os større handlefrihed Næste artikel Geolog: Geotermi sikrer den grønne omstilling også uden for fjernvarmeområderne Geolog: Geotermi sikrer den grønne omstilling også uden for fjernvarmeområderne
 • Anmeld

  Henning Bo Madsen · Formand Vestjyllands Energi- og Miljøforening

  Overflod af gratis og billig energi

  Der er rigeligt med energi til rådighed i alle beboede egne af Jorden i form af sol, vind, strømmende vand og geotermisk varme. Til en række formål er energien gratis eller meget billig. F.eks. tørring af tøj på en snor i have, carport osv. Belysning med solceller, batteri og LED-lyskilde.
  I de dele af verden, hvor el-net og intensivt elforbrug gør atomkraft muligt, vil effektiv udnyttelse af el i erhverv og boliger via adfærdsændringer og bedre teknik virke langt hurtigere og være billigere.
  Mulighederne for energibesparelser (=effektiv udnyttelse af energi) er alt for oversete i klima- og energidebat.
  I lande, hvor lovgivning styrer, kan der hurtigt indføres påbud om brug af bedst tilgængelige teknologi, som allerede findes på markedet.
  Og tænk, hvis det blev lige så enkelt for en europæisk forbruger, at købe og installere et solcelleanlæg, som en bil eller et el-komfur.

 • Anmeld

  Frederik Schaltz-Buchholzer · Læge

  Tendentiøst, biased indlæg.

  Gaaab hvor er det kedeligt at blive ved med at høre om. hvor billige vindmøller er når der samtisig slet ikke tages hensyn til at de enorme udsving i mængden af produceret el. Det er endog pinligt at en branchechef end ikke berører dette punkt, nen i stedet præsenterer os for et hjemmestrikket regnestykke som en 7. klasses elev kunne have sat sammen bag på en serviet. Jeg bliver bare endnu mere overbevist om at akraft er vejen frem når en branchechef ikke kan komme med bedre argumenter. Way to fuel the fire!

 • Anmeld

  Otto Kjærgaard. · civilingeniør, HD, gårdejer.

  Hvorfor bekæmpe hinanden.

  Hvis man gerne vil have råde til mere sol og vindenergi, så bør man bygge nogen kernekraftværker, der kan tjene penge til at finansiere sol og vindenergien.
  Det burde gøre både tilhængere af vindenergi og kernekraft glade.
  Man skal tænke på, at behovet for el ikke er en fast given størrelse. Kan vi producere mere og billigere el, så kan el fortrænge mere af de fossile brændsler.
  På den måde vil der blive behov for både flere kernekraftværker og flere vindmøller.