Debat

Dansk Energi: Tosset at satse på atomkraft som svar på klimakrisen

DEBAT: Klimaet kræver hurtig handling, men atomkraft er ekstremt dyr og langsom. Danmark skal fortsætte med at satse på vind og sol, som er grønne og billige alternativer til atomkraft, skriver Kristine Grunnet fra Dansk Energi.

Atomkraft efterlader os med et problematisk restprodukt, mener Kristine Grunnet.
Atomkraft efterlader os med et problematisk restprodukt, mener Kristine Grunnet.Foto: Marie Hald/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristine Grunnet
Branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi

Gå ikke over åen efter vand – eller efter grønne løsninger for den sags skyld. 

Klimaforandringerne er vor tids allerstørste udfordring. Hvis vi skal gøre os håb om at løse den, kræver det penge, globalt samarbejde, mod og tekniske landvindinger. 

Derfor er det tosset at gøre klimaudfordringen mere kompliceret, end den allerede er, ved at satse på den ekstremt dyre og langsomme atomkraft, når vi i Danmark har bedre alternativer.  

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Dyrt og langsomt at opføre atomkraft
Lad os kigge på et par bekostelige eksempler på atomkraft.

I Finland er man med ti års forsinkelse stadig i gang med at opføre en af verdens største atomreaktorer på 1600 megawatt.

Klimaet kræver hurtig handling. Vi har ikke tid og råd til at satse forkert. Derfor bliver det et ”nej tak” til atomkraft i Danmark.

Kristine Grunnet
Branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi

Anlægget har fået den tvivlsomme hæder at være verdens anden dyreste bygning og vil koste omkring 70 milliarder danske kroner, når den står færdig. 

I England har man truffet beslutning om at bygge atomkraftværket Hinkley Point C på 3200 megawatt.

Resultatet er, at de britiske elforbrugere de næste 35 år skal bidrage til at finansiere det 140 milliarder kroner dyre anlæg.

For det samme beløb som Hinkley Point C kan man opføre mere end 10000 megawatt havvind eller knap 20 havvindmølleparker på størrelse med Kriegers Flak. Så mange havvindmøller kan producere 70 procent mere strøm end Hinkley Point C.

Vi har i Danmark valgt en anden og bedre vej, hvor markant udbygning med vind og sol har vist sit værd og resulteret i store reduktioner af omkostningerne. Det betyder, at vi nu har grønne alternativer, som er billige, kan udbygges hurtigt og ikke efterlader os med et problematisk restprodukt. 

Læs også

Klimaet kræver hurtig handling
Samtidig oplever vi enorme fremskridt, når det gælder yderligere elektrificering af samfundet og lagring af grøn strøm. Vi skal bruge el til meget mere. Især i industrien, opvarmningen og transporten. Og vi bliver dygtigere til at udvikle løsninger, som putter den stadig grønnere el på flasker. 

Kombinationsløsninger som batterier og sol vinder frem, hvor strøm lagres til om natten. Og der er elektrolyse, hvor man med vindmøllestrøm spalter vand i ilt og brint. Brinten kan derefter bruges til at lave ammoniak eller til at opgradere biogas til naturgaskvalitet ved at lade CO2’en fra biogassen reagere med brinten. Det er nørdet og grønt – og så forventes teknologien at være kommercielt rentabel inden 2030. 

Samtidig må vi ikke glemme, at eksisterende atomkraftværker bidrager med betydelige mængder CO2-neutral strøm lige nu – også i Danmark, fordi vi importerer strøm fra for eksempel Sverige og Tyskland, som bruger atomkraft. Vi bør vente med at lukke disse værker og først udfase kulkraftværker, som udleder rigtig meget CO2.  

Nye atomkraftværker er dog et dårligt svar på klimakrisen. Klimaet kræver hurtig handling. Vi har ikke tid og råd til at satse forkert. Derfor bliver det et ”nej tak” til atomkraft i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristine van het Erve Grunnet

Områdechef, Hofor
master of european studies (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00