Debat

Dansk Fjernvarme: Grøn erkendelse hos Radikale

REPLIK: Nu mangler vi bare 89 andre erkendelser for at få flertal for fornuftig grøn omstilling, skriver Kim Behnke fra Dansk Fjernvarme, der kvitterer for Andreas Steenbergs (R) indlæg om en sænkelse af elafgifter på varmepumper.

"Nu
mangler vi bare 89 andre erkendelser i Folketinget for at have flertal til at
få aftalt de nødvendige bidrag til fornuftig grøn omstilling – til gavn for
klimaet og økonomien," lyder det i en replik fra Dansk Fjernvarme. 
"Nu mangler vi bare 89 andre erkendelser i Folketinget for at have flertal til at få aftalt de nødvendige bidrag til fornuftig grøn omstilling – til gavn for klimaet og økonomien," lyder det i en replik fra Dansk Fjernvarme. Foto: Dansk Fjernvarme
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Behnke
Vicedirektør i Dansk Fjernvarme

De politisk besluttede planer for udbygning med vindkraft i Danmark betyder, at el fra vindmøllerne i 2020 vil udgøre dobbelt så meget af elproduktionen i forhold til 2010, mens elforbruget ikke forventes at stige.

Andreas Steenberg (R), debattør på Altinget: forsyning 24. november, og det øvrige folketing har ikke haft fokus på at bruge den ekstra elproduktion til grøn omstilling. 

Varmepumper er den oplagte løsning
Den mest oplagte og effektive måde at anvende ekstra el fra vindkraft i Danmark er til opvarmning af bygninger. Da 65 procent af boligerne opvarmes med fjernvarme, er det oplagt at få omsat en masse vindkraft til varme. Med anvendelse af varmepumper kan det endda ske særdeles effektivt. Klimaprofilen er helt i top, når de eldrevne varmepumper fortrænger fossile brændsler fra fjernvarmeværkerne. Men det sker ikke.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I 2015 er der ikke installeret en eneste eldreven varmepumpe i fjernvarmesystemerne, og i de seneste mange år er det højst to-tre små enheder om året, der er kommet i drift. Selvom det samfundsøkonomisk og energimæssigt er den helt oplagte løsning, så sker det ikke. 

PSO-afgiften er alt for høj
Andreas Steenberg har ret i, at de høje skatter på el er en del af forklaringen. Men det er ikke kun elafgiften, som skal sænkes. Den meget høje PSO på elforbrug skal også sænkes eller fjernes. Folketinget har erkendt, at PSO er alt for høj, og har bedt EU om tilladelse til at reducere PSO for eksportvirksomheder.

Klimaprofilen er helt i top, når de eldrevne varmepumper fortrænger fossile brændsler fra fjernvarmeværkerne. Men det sker ikke. 

Kim Behnke
Vicedirektør i Dansk Fjernvarme

Det er fornuftigt nok, men alle de samme argumenter gælder for brug af el til varmeformål her i landet. Og endelig skal Folketinget se at få indført mulighed for, at fjernvarmeselskaberne kan gøre nytte af den energibesparelse, som de eldrevne varmepumper repræsenterer.

Hvad betyder det for statens finanser? Faktisk kan en lavere elafgift på varmepumperne betyde, at staten får flere penge i kassen. I dag er afgiften så høj, at der som nævnt slet ikke etableres varmepumper og derfor slet ikke er en afgiftsindtægt.

Varmepumper vil betyde nyt elforbrug i markedet og dermed øge efterspørgslen på el. Derved stiger elprisen, og PSO-bidraget falder, så også her vil varmepumperne være til aflastning og ikke belastning.

For energispareordningen gælder, at de årlige 2 milliarder kroner, energiselskaberne er tvunget til at have i udgift, slet ikke er på finansloven, men absolut på kundernes regning. Varmepumper skal omfattes af ordningen, så der kommer fornuftige investeringer.

Andreas Steenberg skal have tak for sit indlæg.

Nu mangler vi bare 89 andre erkendelser i Folketinget for at have flertal til at få aftalt de nødvendige bidrag til fornuftig grøn omstilling – til gavn for klimaet og økonomien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00