Debat

DI: Selvfølgelig skal vi også afbrænde biomasse i fremtiden

Det er en alvorlig fejlslutning i debatten, når man diskuterer, om vi skal bruge biomasse i fremtiden. Det skal vi. Blandt andet til opvarmning i storbyerne og til power-to-x, skriver Troels Ranis. 

Diskussionen om biomasse ender ofte med at blive forsimplet. Enten er man for eller i mod. Dermed forsvinder nuancerne, og mulighederne fortaber sig, skriver Troels Ranis.
Diskussionen om biomasse ender ofte med at blive forsimplet. Enten er man for eller i mod. Dermed forsvinder nuancerne, og mulighederne fortaber sig, skriver Troels Ranis.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Troels Ranis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bæredygtig biomasse spiller en central rolle i udfasningen af fossile brændsler. Og det bliver en nødvendig brik i udviklingen af fremtidens bæredygtige brændstoffer til lastbiler, fly og skibe.  

Diskussionen om biomasse ender ofte med at blive forsimplet. Enten er man for eller i mod. Dermed forsvinder nuancerne, og mulighederne fortaber sig.  

Biomasse er helt afgørende for, at vi kan stoppe med at bruge kul på kraftværkerne. Uden den bæredygtige biomasse vil overgangen fra sort til grøn energi ikke være mulig i samme grad.  

Bæredygtig biomasse bidrager altså positivt, og det vil det fortsætte med at gøre, selvom forbruget vil ændre sig.   

En del af fremtiden
EA Energianalyse konkluderer i en rapport, at forbruget af biomasse til el- og fjernvarme har nået sit højdepunkt. Forbruget ventes at falde med 25 procent frem mod 2030 og 70 procent frem mod i 2040.

Det er en alvorlig fejlslutning i debatten, når man diskuterer, om vi skal bruge biomasse i fremtiden. Det skal vi.

Troels Ranis
Branchedirektør, DI

Det skyldes blandt andet sommerens energiaftale, som udfaser elvarmeafgiften, hvilket gør det attraktivt at investere  i varmepumper. Det er fornuftigt. Elektrificeringen af vores samfund er en helt afgørende del af den grønne omstilling – men kun hvor det er muligt og meningsfuldt.  

Til gengæld kommer vi til at bruge biomasse andre steder. 

For det første er biomasse en afgørende komponent i fremtidens grønne brændstoffer – også kaldet Power-to-X. Det kræver grøn strøm og CO2, som blandt andet kan komme fra halm, træ, solsikkeskallepiller. 

For det andet vil der fortsat være dele af energisystemet, hvor brug af biomasse giver mening for at sikre forsyningssikkerheden. Det kan for eksempel være i storbyer, hvor varmepumper ikke logistisk eller priseffektivt kan levere varme i alle årets dage og timer. Her kan man bruge biomasse i kombination med for eksempel varmepumper og overskudsvarme fra industrien.  

For det tredje skal vi i fremtiden bruge langt mere træ i bygninger og husholdninger som et grønt alternativ til stål og jern. Det vil helt naturligt skabe restprodukter, som naturligvis bør blive brugt til grøn energi. 

Bæredygtig biomasse er del i naturlig cyklus 
Når man brænder fossile brændsler som olie og kul, bliver der udledt CO2, som ellers har været lagret i undergrunden i millioner af år.  

Bæredygtig biomasse i sammenhæng med bæredygtig skovforvaltning er en fordel for naturen, biodiversiteten og klimaet, fordi der er en naturlig cyklus, hvor de unge træer optager den CO2, der bliver udledt ved afbrænding af biomassen og dele af skoven bliver stående for at udvikle biodiversiteten. Der bliver derfor ikke udledt yderligere CO2, end der optages igen. 

Det er en alvorlig fejlslutning i debatten, når man diskuterer, om vi skal bruge biomasse i fremtiden. Det skal vi.

I stedet skal vi tale om, hvordan vi får mest ud af den bæredygtige biomasse. For en ting er sikkert – biomasse vil også i fremtiden være en vigtig del af en moderne verden, hvor træ indgår som vigtige byggesten i mange produkter og i vores energisystem, hvor restbiomassen bliver brugt til energi. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00