Debat

DI: Miljøets valgkamp må og skal være mere end symbolpolitik

DEBAT: For første gang nogensinde er vi på vej ind i en valgkamp, hvor vælgerne sætter miljø og klima øverst på den politiske dagsorden. Som borgere kan vi gøre en lille forskel, men skal vi for alvor rykke noget, kræver det politisk handlekraft og en central rolle til virksomhederne, skriver Karin Klitgaard.

Kære politikere: Hvis I vil gøre en forskel for klimaet og miljøet, skal I lade virksomhederne spille en større rolle, lyder det fra Karin Klitgaard.
Kære politikere: Hvis I vil gøre en forskel for klimaet og miljøet, skal I lade virksomhederne spille en større rolle, lyder det fra Karin Klitgaard.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef i Dansk Industri

Danskerne vil gerne gøre noget godt for miljø og klima. Nogle af os går uden om de røde bøffer – eller skruer ned for indtaget af kød. Andre bruger delebiler, andre igen stofposer til vores indkøb.

Men meningsmålingerne viser, at vi vil have politikerne til at tage initiativer, som forbedrer miljøet og klimaet.

Det er der god grund til. Som borgere kan vi gøre en lille forskel. Men hvis vi for alvor skal gøre en forskel for miljø og klima, skal de rette rammer være på plads, og virksomhederne skal spille en rolle.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Virksomheder kan gøre Danmark grønnere
Et eksempel: Hvis vi alle sammen husker at slukke lyset, når vi går ud af et rum, sparer vi samlet på energien. Men virksomhederne kan udvikle elpærer, der bruger mindre energi, og så sparer vi, selv når lyset er tændt. Derfor skal mange miljøudfordringer i virkeligheden håndteres ved, at man forsker og udvikler nye løsninger. Det kræver, at politikerne prioriterer udvikling – for eksempel ved at give penge til MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram).

Virksomhederne er også i centrum, når vi taler om cirkulær økonomi. Målet er, at vi bliver bedre til at udnytte ressourcerne. Idealet er en verden uden affald, fordi alle ressourcer bruges igen og igen. Det kan enten ske ved, at vi genbruger produkterne, eller ved at vi genanvender materialerne i andre produkter. En række virksomheder står klar og vil gerne etablere sorteringsanlæg og lave en forretning ud af sekundære råvarer.

Som borgere kan vi gøre en lille forskel. Men hvis vi for alvor skal gøre en forskel for miljø og klima, skal de rette rammer være på plads, og virksomhederne skal spille en rolle.

Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef i Dansk Industri

Ny organisering vil fremme cirkulær økonomi
Som borgere kan vi sortere affaldet. Men når vi ikke sorterer ens i hele landet, eller kommunerne vælger at etablere små anlæg i (ulige) konkurrence med virksomhederne, så gør det højst en lille forskel.

Både røde og blå regeringer har i de seneste mange år lagt an til at ændre på dette, men udspil og strategier er ikke blevet ført ud i livet. Usikkerheden afholder desværre virksomhederne fra at investere, og Danmark sakker længere og længere bagud, når det handler om at omsætte affald til nye ressourcer eller produkter. Imens sorterer vi alle sammen, uden at vi får fuld valuta for anstrengelserne.

Så kære politikere: Hvis I vil gøre en forskel for klimaet og miljøet, skal I lade virksomhederne spille en større rolle. Hvis I for eksempel gerne vil have, at vi bliver bedre til at genanvende plast, skal I se på organiseringen af affaldssektoren og lade virksomhederne trække det tunge læs! Så kan vi skabe et bedre miljø og flere arbejdspladser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Klitgaard

Underdirektør, miljøpolitisk chef, Dansk Industri
mpa (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00