DI opfordrer regeringen til at bygge flere gasledninger

GAS: Fire nye gastilslutninger skal etableres for at sikre den grønne omstilling. Det mener DI, efter regeringen mandag gav tilsagn til en ny gasledning til Lolland-Falster. Men regeringen har ingen aktuelle planer om flere nye gasledninger.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har besluttet sig for at bygge en gasledning til Lolland-Falster. DI ønsker, at ministeren giver tilsagn til yderligere flere gasledninger. 
Klimaminister Dan Jørgensen (S) har besluttet sig for at bygge en gasledning til Lolland-Falster. DI ønsker, at ministeren giver tilsagn til yderligere flere gasledninger. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-HansenMorten Øyen

Klimapartnerskabet har senest understreget over for statsministeren, at det er en forudsætning for, at virksomhederne kan opnå de påkrævede klimareduktioner, at de her gasledninger bygges. Hvis man vil den grønne omstilling, så vil man også de her ting.

Troels Ranis
Branchedirektør for DI Energi.

Mandag besluttede regeringen med klimaminister Dan Jørgensen (S) i spidsen sig endelig i den langtrukne saga om en ny gasledning til Lolland-Falster. 

Regeringen har indstillet til Energinet, at der skal bygges en gasledning på 115 kilometer, som fra 2024 skal forsyne Lolland-Falster - herunder Nordic Sugars to fabrikker - med mere energi.

Selvom projektet, der vil koste 792 millioner kroner, først lige er blevet besluttet, skal gasledningen være den første af mange, hvis det står til DI.

Dokumentation

Ny gasledning til Lolland-Falster

Gasleverandør Andel (tidligere SEAS/NVE) og biogasproducent Nature Energy har kontaktet Energinet, fordi Nordic Sugar, som har sukkerfabrikker på Lolland og Falster, skal reducere partikelforureningen og CO2-udledningen fra sin sukkerproduktion og vil skifte kul og olie ud med gas, gerne lokalproduceret biogas.

Projektet vil gå igennem Næstved, Vordingborg, Lolland og Guldborgsund Kommuner. Gasnettet forventes koblet til det sjællandske gasnet i Everdrup ved Næstved.

Overordnet tidsplan, hvis projektet gennemføres:

• Vinteren 2020/2021 – endelig stillingtagen til, om projektet skal gennemføres
• 2020-2021 – miljøvurderinger, lokalplaner hhv. landplansperspektiv
• 2022-2023 – arkæologiske undersøgelser
• 2022-2023 – naboretlige forhold
• 2023-2024 – anlægsfase og ibrugtagning


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00