Debat

Dansk Industri: Skab digital vækst i hele Danmark

DEBAT: Det kræver en digital infrastruktur i verdensklasse, der giver adgang til gode internetforbindelser i hele landet, hvis Danmark for alvor skal udnytte mulighederne i den digitale økonomi, skriver Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital.

Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Adam Lebech
Branchedirektør for DI Digital

Forestil dig aldrig at skulle lede efter en ledig parkeringsplads eller sidde fast i trafikken, fordi der altid er en selvkørende bil eller bus til rådighed. Forestil dig, at lægebesøget kan klares med en tablet hjemme fra sofaen. Forestil dig at kunne arbejde hvor som helst i verden via en virtual reality-brille, der giver dig en 1:1 fornemmelse af at være på kontoret, fabrikken eller byggepladsen.

Det er alle eksempler på teknologi, der forventes at være på markedet inden for de næste 5 til 10 år.

Når vores fysiske omgivelser går online, betyder geografiske afstande mellem land og by, mellem virksomhed og kunde, mellem myndighed og borger, pludselig meget mindre.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

I en digital økonomi bliver hele verden en markedsplads for selv små virksomheder og iværksættere – uanset om de har adresse i Vesthimmerland eller Vesterbro.

Digital infrastruktur i verdensklasse er vejen frem
Hvis Danmark for alvor skal udnytte mulighederne i den digitale økonomi, kræver det først og fremmest en digital infrastruktur i verdensklasse, der giver adgang til gode internetforbindelser i hele landet. Det er netop dét, som forhandlingerne om et nyt teleforlig til efteråret skal handle om.

Når vores fysiske omgivelser går online, betyder geografiske afstande mellem land og by, mellem virksomhed og kunde, mellem myndighed og borger, pludselig meget mindre. 

Adam Lebech
Branchedirektør, DI Digital

Teleforligsforhandlingerne bør derfor have særligt fokus på tre ting:

  • Fjern de kommunale barrierer for opstilling af mobilmaster og nedgravning af fiberkabler
  • Stands de offentligt støttede bredbåndsprojekter, der skævvrider markedet
  • Brug statens indtægter fra frekvensauktionerne til bedre dækning i tyndt befolkede områder

Men der skal også være fokus på at øge investeringerne i ny teknologi i både den private og offentlige sektor. Vi skal have skub på anvendelsen af særligt cloud teknologi og Internet-of-Things (IoT) i begge sektorer. Det vil også være med til at skabe en større efterspørgsel efter private investeringer i højhastighedsbredbånd og 5G, der er grundlaget for mange af fremtidens teknologiske løsninger.

Teleforligsforhandlingerne bør derfor også bruges som anledning til at styrke virksomheder og myndigheders brug af nye teknologier ved at:

  • Prioritere innovationsprojekter inden for IoT og den underliggende infrastruktur
  • Skabe bedre adgang til telemedicin i hele landet
  • Sikre bedre afskrivningsregler for investeringer i ny teknologi

Danmark har ikke fostret digitale giganter som Google, Facebook og Apple, men til gengæld er vi verdensmestre i at tilpasse os globale forandringer og udnytte ny teknologi. Det har givet os et af de mest digitale og velstående samfund i verden, hvilket betyder at udenlandske investorer i dag bruger Danmark som testland for ny teknologi.

Både Google, Facebook og Apple har for eksempel valgt at lægge deres datacentre i Danmark, ligesom internationale virksomheder som Telia, Hi3G, Ericsson, Nokia og Huawei hvert år investerer milliarder i Danmarks digitale infrastruktur. Det skal vi udnytte.

Et nyt teleforlig skal skabe rammerne for et mere effektivt marked for mobil og bredbånd i Danmark, der sikrer flere investeringer i ny teknologi og giver bedre dækning i hele landet.

På den måde sikrer vi, at Danmark fastholder den gule førertrøje, når hele verden går online inden for ganske få år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Adam Lebech

Vicedirektør, Digitaliseringsstyrelsen
cand.scient.pol (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00