Energibesparelser: Hvilken model er bedst?

MODEL: Nyt projekt skal kaste lys over, hvordan kommunerne bedst navigerer i junglen for energibesparelser. Seniorforsker ved SBI løfter sløret for de foreløbige resultater.
Esco breder sig som en populær model for energibesparelser. Men der er seriøse alternativer, viser nyt projekt.
Esco breder sig som en populær model for energibesparelser. Men der er seriøse alternativer, viser nyt projekt. Foto: Colourbox.dk

Vi vil lave et grundlag, hvorfra man kan vurdere, hvilken kommune man ligner bedst, og derefter bedre vil kunne træffe et valg

Ole Michael Jensen
Seniorforsker, SBi

Fredensborg. Gribskov. Esbjerg. Roskilde. Fire kommuner, der alle har gennemført energibesparelser ved hjælp af fire forskellige modeller.

Modellerne bliver i øjeblikket gennemgået med tættekam af Statens Byggeforskningsinstitut, SBI, og Energiforum Danmark i et casestudie støttet af Realdania.

”Der er stadig et meget stort potentiale i energibesparelser, men der er en træghed i at omdanne beslutninger til praksis,” siger formand for Energiforum Danmark, Mads Bo Bojesen.

Dokumentation

SBi og Energiforum Danmark arbejder ud fra fire arketyper for energibesparelser:

EscoKommunens store bygninger i samlet udbud -  Fokus på styringsanlæg og adfærdsregulering - Forpligtende energi-service-aftale, hvor ESCO-firma binder sig til bestemte energisparemål.

Optimering af driftLokale serviceledere uddannes til at justere energianlæg - Institutionerne høster besparelsen de første år - Stor investering i tekniske energiforbedringer.

Integreret vedligeholdEnergibesparelser integreret med bygningsvedligehold og –renovering - Decentral model, energikontrakter med de involverede institutioner - ingen central overvågning - Løbende indsats gennem en årrække

EMO-styring: Energimærkningen (EMO) grundlag for gennemførelsen af energispare-projekter - Energikonsulenter involveres på én gang i mærkning, planlægning og projektering af energibesparelser - Fast beløb til energisparepulje afsat i budgettet 

* De fire ovennævnte kommuner er udvalgt som repræsentanter for arketyperne, men er ikke udtryk for, at kommunerne udelukkende benytter én af modellerne eller at resultater for arketyper nødvendigvis er gældende for dem individuelt.


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00