Energinet afviser forskerkritik af Viking Link

AFVISNING: Der er taget højde for en fremtid bygget på vedvarende energi, lyder det fra direktøren fra Energinet Elsystemansvar, der dermed afviser eksperts kritik af Viking Link.

Foto: Søren Bidstrup/ Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Det bliver ikke en dårligere forretning af, at den grønne omstilling generelt går hurtigere.

Søren Dupont Kristensen
Direktør for Energinet Elsystemansvar
Fakta
Hvad er Viking Link?
  • Viking Link er navnet på den nye elforbindelse mellem Danmark og Storbritannien.
  • Projektet bliver til i samarbejde mellem Energinet.dk og britiske National Grid.
  • Forbindelsen vil bestå af to jævnstrømskabler på over 750 kilometer, der kan sende 1.400 megawatt over Nordsøen.
  • I projektpakken ligger foruden kablet til England også udvidelser af elnettet i Jylland og mod Tyskland. Samlet løber den danske investering op i 11 milliarder kroner. 
  • Ifølge Energinet vil den samfundsmæssig gevinst over 40 år i alt for projektet løbe op i mellem 2,9 og 4,7 milliarder kroner.
  • Når Viking Link og den nye dansk-tyske elforbindelse efter planen er færdige i slutningen af 2022, vil Danmark have 9 elforbindelser til nabolandene.

Der er ikke hold i kritikken fra energiprofessor Brian Vad Mathiesen af, at beslutningsgrundlaget bag Viking Link  ikke er så bæredygtigt eller økonomisk sikkert, som det fremlægges.

Fakta
Samråd om Viking-Link

Tirsdag er energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) indkaldt i samråd i Folketinget om Viking Link-projektet. Samrådsspørgsmålene er stillet af Enhedslistens Søren Egge Rasmussen.

Samrådsspørgsmål V:
Vil ministeren pålægge Energinet og/eller Energistyrelsen at gennemføre en ny samfundsøkonomisk analyse baseret på Entso-e’s nyeste tal og forudsætninger, og hvor der også indgår den forventede anvendelse af VE-strøm til varme og elbiler, hvor ligeledes potentialet for brug af VE-strøm til elektrolyse indgår, samt under hensyn til det voksende elforbrug for de datacentre, som kan forventes etableret i Danmark?

Samrådsspørgsmål W:
Vil ministeren forklare, hvilken eller hvilke myndigheder der har ansvaret for at vurdere, om brug af 11 mia. kroner af skatteborgernes og virksomhedernes penge er bedst brugt på nye transmissionsledninger eller på øget integrering af elektricitet i samfundet, for eksempel varmepumper m.m., og mener ministeren ikke, at vi har et problem ved, at et statsligt selskab som Energinet selv kan opkræve penge fra borgerne og virksomheder, hvor de ikke anvendes ud fra, hvad der er samfundsøkonomisk bedst, men alene kan bruges til transmissionsprojekter, fordi det er det eneste, Energinet må bruge penge på, og at vi dermed har en ”systemfejl” i brugen af borgernes og virksomhedernes midler i udbygningen af det danske energisystem?


Kilde: ft.dk

Sådan lyder det fra Energinet.

”Det er en unuanceret kritik, som vi synes rammer forbi skiven,” siger Søren Dupont Kristensen, direktør for Energinet Elsystemansvar, der står for analyser af Viking Link-projektet.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00