Debat

Enhedslisten: Der er kulsorte huller i aftalen om Nordsø-olien

Loven om stop for oliejagt i Nordsøen indeholder mulighed for at udvide olieproduktionen i Danmark frem mod 2050, og det er den helt forkerte vej at gå, mener Søren Egge Rasmussen (EL).

Skal Danmark være et grønt foregangsland, bør vi som minimum fjerne mulighederne for at udvide olieproduktionen i Nordsøen.
 
Skal Danmark være et grønt foregangsland, bør vi som minimum fjerne mulighederne for at udvide olieproduktionen i Nordsøen.  Foto: Nf/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Søren Egge Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var på mange måder historisk, at et bredt flertal i Folketinget torsdag 2. december vedtog et stop for efterforskning og indvinding af kulbrinter i Nordsøen i 2050. Langt om længe er der sat punktum for oliejagten i Danmark.

Men det var desværre ikke nok. I Enhedslisten mener vi, at loven – ligesom Nørdsøaftalen – er utilstrækkelig. Et stop for olie- og gasjagten i Danmark i 2050 er alt for sent.

Vi står midt i en klimakrise, som kræver akut handling. Vi skal indfri Parisaftalens mål.

Fjern mulighed for at udvide olieproduktionen
Det nytter ikke at vente næsten 30 år med at stoppe for oliejagten i Danmark, når klimavidenskaben kalder på, at vi lader de fossile brændsler blive i jorden nu. Derfor har vi i Enhedslisten også flere gange kraftigt opfordret regeringen og resten af Folketinget til at tage klimaansvaret på sig og fremrykke stoppet for oliejagten i Nordsøen.

For aftalepartierne bag Nordsøaftalen har stik imod klimavidenskabens anbefalinger og almindelig grøn fornuft bundet sig til, at slutdatoen i 2050 ikke fremrykkes yderligere. Det er simpelthen ikke godt nok.

Derudover er der andre kulsorte huller i aftalen. For loven indeholder mulighed for at udvide olieproduktionen i Danmark gennem de såkaldte minirunde- og naboblokprocedurer. Der står ligefrem i Nordsøaftalen, at man forventer, at der vil være øget interesse for at udvide olieproduktionen nu, hvor der er sat en slutdato for oliejagten. Det er et skridt i den helt forkerte retning.

Skal Danmark være et grønt foregangsland, bør vi som minimum fjerne mulighederne for at udvide olieproduktionen i Nordsøen.

Derfor stillede Enhedslisten også en række ændringsforslag til loven, der kunne have gjort aftalen bedre. Vi ville fjerne alle muligheder for at udvide olieproduktionen frem til stoppet i 2050. Det ville sende et klar og tydeligt signal til alle: Den fossile energis tid er endegyldigt ovre!

De kommende år skal vi sikre endnu mere udbygning af vind og sol, så vi kan gøre os helt uafhængig af fossil energi.

Søren Egge Rasmussen (EL)

Det var kun Alternativet, der støttede op. Alle Folketingets øvrige partier – fra Nye Borgerlige til Frie Grønne – stemte imod, at stoppe for udvidelser af olieproduktionen i Danmark frem til 2050. Desværre. Derfor kunne Enhedslisten heller ikke stemme for loven.

Lad olien blive i undergrunden
De fossile brændsler skal blive i jorden, og vi kan ikke støtte, at produktionen fortsat kan udvides.

På klimatopmødet COP26 i Glasgow lancerede Danmark sammen med en række andre lande initiativet 'Beyond Oil and Gas Alliance'. Et vigtigt skridt i den rigtige retning for international klimapolitik. Men når vi som land går forrest i en international klimaalliance, forpligter det samtidigt til, at vi i Danmark går endnu længere. Ikke først i 2050, men hurtigst muligt.

Med finansloven for 2022 har vi sikret massive investeringer i den vedvarende energi. De kommende år skal vi sikre endnu mere udbygning af vind og sol, så vi kan gøre os helt uafhængig af fossil energi.

Et punktum for oliejagten i Danmark er en sejr for klimakampen, som den fossile industri har modarbejdet i årtier. Men klimakrisen kalder på hurtigere handling end en slutdato i 2050. Skal vi håndtere klimakrisen, skal vi lade olien blive i undergrunden og ikke tillade, at man fortsat kan udvide olieproduktionen.

Så vil vi for alvor være et grønt foregangsland og sende et klar og tydeligt signal til resten af verden: Den fossile energis tid er ovre. Det er tid til at tage konsekvensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00