Debat

EL-medlemmer: Forbyd fossilindustriens klimaskadelige reklamer i København

Det hører ingen steder hjemme, at København, som bryster sig af at være blandt de grønneste i verden, faciliterer promoveringen af klimaskadelige og forurenende brændsler. Reklamerne skal forbydes - både for klimaet og for borgernes sundhed, skriver Pil Christensen og Leila Stockmarr fra Enhedslisten.

Fossilindustrien skal ikke længere have lov at bruge vores fælles byrum som reklamesøjle – bare fordi de har købekraften, skriver Pil Christensen og Leila Stockmarr fra Enhedslisten.
Fossilindustrien skal ikke længere have lov at bruge vores fælles byrum som reklamesøjle – bare fordi de har købekraften, skriver Pil Christensen og Leila Stockmarr fra Enhedslisten.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvorfor skal vi lægge by til, at fossilindustrien kan tjene penge? Det spørger vi selv om, når vi bevæger os gennem København og møder reklamer for blandt andet benzinbiler og flyrejser.

Lad os gøre som Amsterdam, og sige nej tak til at lægge byrum til reklamer for den købedygtige fossile industri. Det er ikke så meget anderledes, end da vi forbød tobaksreklamer for snart 20 år siden.

Ingen kul, olie og gas
For os at se, er det helt oplagt, at København indfører et forbud mod reklamer for kul, olie og gasindustrien samt for fossile biler og flyselskaber i det offentlige rum.

Vores byrum skal ikke bruges til at reklamere for brugen af produkter, som ødelægger både klimaet og vores lunger. Særligt når mange københavnere gerne vil leve grønne liv og gøre mere for klimaet.

Borgerrepræsentationen i København er netop nu i færd med at vedtage ambitiøse klimamål, og skal nu til at se på, hvordan vi kan nedbringe klimabelastningen fra privatforbruget markant frem mod 2035.

Derfor er det er netop i den kommende tid, at København skal sætte hårdt ind for at fremme bæredygtige levemåder. Det gør vi både ved at fremme grønne alternativet, men også ved at give det sorte brændstof, som sætter sig i vores lunger og skader klimaet, kamp til stregen.

Her er der brug for, at vi skruer på alle håndtag for at fremme en bæredygtig levevis og nedskalere det klimaskadelige forbrug. Forslaget kan være med til at fremme dette mål.

Ved at tage dette skridt, kan vi melde København ind i en voksende gruppe af grønne urbane aktører som søger nye og flere grønne veje til at begrænse og bekæmpe den fossile industri.

København bør være med i fronten
Flere andre aktører er også begyndt at forbyde reklamer for den fossile industri, som aktivt er med til at underminere Paris-aftalens 1,5 grads mål.

Amsterdam har, som nævnt, indført et forbud mod reklamer for produkter, som er relateret til kul, olie og gasindustrien. Ligesom man arbejder på at forbyde store events, som har til formål at fremme den fossile sektors kommercielle interesser.

Den svenske avis Dagens ETC har også indført forbud mod annoncer for fossile bilproducenter og flyselskaber. Når det kommer til at grønne vores byrum, bør København være med helt i front.

Et forbud vil sende et klart signal om, hvilken by vi gerne vil være. København bør ikke have et offentligt rum, som kan købes af klimaskadelige virksomheder, der har masser af penge at reklamere med.

Det handler helt simpelt om at begrænse efterspørgslen efter fossile brændsler, så mere bæredygtige alternativer, som ofte har færre ressourcer til rådighed, får en bedre chance for at få fodfæste på markedet.

Det er ikke et forbud for forbuddets skyld, men et åbent og ærligt forsøg på at regulere grønt. Et forsøg på et lille bidrag til faktisk at nå Parisaftalens mål. 

Et forbud vil sende et klart signal om, hvilken by vi gerne vil være. København bør ikke have et offentligt rum, som kan købes af klimaskadelige virksomheder, der har masser af penge at reklamere med.

Pil Christensen og Leila Stockmarr
Medlemmer af Enhedslisten

Årsag til død og klimaforandringer
Det er ikke så meget anderledes, end da vi for snart 20 år siden forbød tobaksreklamer for at beskytte folkesundheden. Både i tilfældet skadelig røg og forurening kan man som borger ikke skærme sig fra effekterne, selvom man ikke udleder dem.

Fossile brændsler er som tobak også en kilde til forringet folkesundhed - for eksempel luftvejs- og hjertesygdomme – særligt i byer med mange biler, og hvor mange mennesker bor tæt.

I København og på Frederiksberg dør cirka 550 mennesker årligt før tid på grund af luftforurening. For ikke at glemme, at udledninger fra fossile energikilder er blandt hovedårsagerne til menneskeskabte klimaforandringer, som i den grad vil få konsekvenser for os alle, hvis vi ikke sætter ind.

Konkret mener vi, at trafikselskaber som Movia skal presses til at droppe reklamerne ved, at borgerrepræsentationen opfordrer dem til det. Herfra skal lyde den første opfordring til Movia og andre om at tage medansvar.

Dernæst skal et forbud mod reklamer for fossile brændselsselskaber, bil og flyrejser bør indskrives i retningslinjerne for det næste udbudsaftale for Københavns Kommunes reklameformidlingsselskab.

Det kan komme til at koste os reklameindtægter på den korte bane, men på den lange bane vil nedgang i brug af fossile energikilder give os meget igen både på folkesundhed og klimakonto. Konkret ved eksempelvis at nedbringe behovet for akutte nødløsninger, når klimakrisen for alvor rammer.

Det hører ingen steder hjemme, at København, som bryster sig af at være blandt de grønneste i verden, faciliterer promoveringen af klimaskadelige og forurenende brændsler.

Fossilindustrien skal ikke længere have lov at bruge vores fælles byrum som reklamesøjle – bare fordi de har købekraften.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00