Enhedslisten: Geotermi skal hjælpes med afgiftsfritagelse

GEOTERMI: For at sætte skub på udbredelsen af geotermi vil Enhedslisten fjerne elafgiften fra varmepumper til geotermi. Sympatisk ønske, men forslaget er i praksis et slag i luften, mener Dansk Energi.

Det er ikke længe siden, visionen om et nyt stort geotermiprojekt blev præsenteret i Aarhus. Men geotermiens udbredelse behøver yderligere politisk hjælp, mener Enhedslisten.
Det er ikke længe siden, visionen om et nyt stort geotermiprojekt blev præsenteret i Aarhus. Men geotermiens udbredelse behøver yderligere politisk hjælp, mener Enhedslisten.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er en blind vej, man kører ud ad, og det skal vi have ændret til, at det er geotermien, som bliver fremmet.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Energiordfører

Der er planer om geotermianlæg i Aalborg og Aarhus, men udbredelsen behøver stadig et ekstra skub fra politikerne.

Fakta
Det står der i energiaftalen

Danmark har store geotermiske ressourcer, som i fremtiden vil kunne dække en betydelig del af Danmarks varmeforbrug med ren energi. Med Energiaftalen fremmes nye grønne løsninger og teknologier som for eksempel geotermi.

Moderniseringen af varmesektoren bidrager til at åbne varmemarkedet op for nye teknologier i den kollektive varmeproduktion og giver dermed mulighed for at øge andelen af VE-teknologi i de centrale områder – eksempelvis i form af geotermi.

Samtidig vil lempelsen af elvarmeafgiften gøre driften af varmepumper til udnyttelse af geotermi betydeligt billigere. Ordningen for økonomisk risikoafdækning i forbindelse med geotermiboringer trådte i kraft i 2017. Ordningen betyder, at der er mulighed for at begrænse den finansielle risiko ved udførelse af geotermiboringer. Selskaber, som har geotermitilladelser, kan ansøge om at komme med i ordningen mod egenbetaling. Ordningen forlænges frem til og med 2024.

Parterne er enige om, at der igangsættes analysearbejde, som skal afdække, om geotermi under de nye rammer for at støttevilkår er konkurrencedygtig med biomasse i varmeproduktionen.

Kilde: Efkm.dk

Det mener Enhedslisten, der derfor vil have fjernet afgiften på den el, som bruges til varmepumper, når temperaturen af det lune vand fra undergrunden skal hæves, så det kan bruges som fjernvarme.

"Det er helt hul i hovedet, at vi endnu ikke har formået at udnytte geotermien i Danmark. Vi har faktisk vedvarende energi i undergrunden, som bare skal pumpes op," siger Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, og tilføjer:

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00