Er der kun plads til 15 forsyningsselskaber i Danmark?

STORDRIFT: Administrationen i forsyningssektoren skal slankes markant. Det er budskabet fra Dansk Energis direktør Lars Aagaard oven på en analyse, som viser, at antallet af selskaber skal skæres fra 675 til 15 frem mod 2030.

Foto: Dansk Energi
Klaus Ulrik Mortensen

Nogen siger, at fordi rørene mellem vores forsyninger ikke hænger sammen, så kan det ikke give synergi at drive selskaberne sammen. Men analysen viser, at på trods af forsyningsarternes forskellighed så findes der i det brede felt omkring ledelse, it og økonomistyring en stribe overlappende aktiviteter.

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi
Fakta
Analysen fra Qvartz anbefaler en konsolidering af forsyningssektoren:

“En accelerering af en dansk multiforsyningssektor forudsætter imidlertid, at der etableres en positiv tilskyndelse for sektoren til at forfølge strukturudvikling. Det indebærer, at der skal skabes bedre betingelser for køb, salg og fusionering af selskaber inden for og på tværs af forsyningsarter – herunder ensretning, harmonisering og afbureaukratisering af det historisk skabte rammeværk for de forskellige reguleringsregimer inden for de enkelte forsyningsarter. Derigennem kan der etableres en bæredygtig konsolideringsplatform for forsyningssektoren.”

Kilde: Qvartz

I en forsyningssektor tynget af eksistentielle overvejelser giver en ny analyse bestilt af Dansk Energi grobund for yderligere hovedbrud.

Analysen, der bærer titlen “Multiforsyning – en strategisk manøvremulighed i strukturudvikling af den danske forsyningssektor”, er i løbet af det sidste halve år blevet udarbejdet af konsulentvirksomheden Qvartz.

Fra 675 til 15 selskaber
Da analysen sidste uge blev lagt frem, anbefalede den, at man frem mod 2030 begrænsede antallet af forsyningsselskaber fra 675 til 15.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00