Fjernvarmeværk: Vi skal skabe tryghed for fjernvarmekunder

DEBAT: Prisen for eldistribution til fjernvarmeværkernes elkedler bør tilpasses elnet med vindmøller i Danmark. Det kan give tryghed til forbrugerne, skriver Bjarne Østergaard, driftsleder hos Nykøbing Mors Fjernvarmeværk A.m.b.a.

Af Bjarne Østergaard
Driftsleder hos Nykøbing Mors Fjernvarmeværk A.m.b.a.

Forleden stod skrevet i Morgenavisen Jyllands-Posten, at Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) har sikret sig bred politisk opbakning til at samle det danske gasdistributionsnet i et statsligt selskab. Regeringen håber, at samlingen i ét selskab kan give 100 millioner kroner i effektivisering. Det fremgik ikke, om der er tale om et engangsbeløb, eller om de 100 millioner kroner kan spares hvert år.

I løbet af de seneste dage har energiministeren i flere medier så forsøgt at skabe tryghed for vores fjernvarmekunder. Han vil nu også effektivisere landets fjernvarmesektor for 2,3 milliarder kroner i 2025 ved at sænke loftet for, hvor meget værkerne kan opkræve hos forbrugerne. Her fremgår det ikke, hvorledes dette astronomiske tal fremkommer, eller om tallet kun er for 2025, men det er ingen hemmelighed, at regnedrengene fra et af de store konsulentfirmaer har ydet dyrt betalt rådgivning til ministeren.

De 2,3 milliarder fordelt på landets 1,7 millioner varmekunder svarer med lidt hurtig hovedregning til 1.352 kroner per husstand, og det er i de fleste husholdninger et beløb, der er værd at tage med. Som driftsleder for øens største privatejede fjernvarmeværk, ser jeg da også frem til at kunne glæde værkets forbrugere med en besparelse i den størrelsesorden.

Jeg undrer mig blot over, at vi skal vente til 2025. Kunne ministeren ikke allerede nu melde ud, hvorledes man tænker besparelsen realiseret? Jeg mener ikke at have overset et besparelsespotentiale af den omtalte størrelse, men er på den anden side i stand til at nævne et par muligheder for lokale besparelser, der lader sig realisere blot ved lidt simpel lovændring.

Små ændringer kan giver store besparelser
Den ene mulighed er, at vi får frit brændselsvalg, således at vi lovligt kan fyre med andet end den afgiftsbelagte naturgas. Som det er nu, er det jævnfør varmeforsyningsloven ikke tilladt at erstatte afgiftsbelagt brændsel med ikke-afgiftsbelagt brændsel som træpiller, halm og så videre. En sådan lovændring skulle for en ansvarlig og grøn regering med en lige så ansvarlig og grøn opposition være lige til højrebenet.

En anden mulighed er, at ministeren dropper anbefalingen om, at fjernvarmeværkerne installerer de afsindigt dyre og teknisk komplicerede varmepumpeanlæg. Det er slet ikke nødvendigt at gå så stor og dyr en omvej for at anvende el til opvarmning.

Ministeren bør sikre, at lovgivningen giver mulighed for, at prisen for eldistribution til fjernvarmeværkernes elkedler er tilpasset nutidens elnet med masser af vindmøller i Vestdanmark. Som det er nu koster det 17 kroner at få leveret en MWh naturgas. Samme ydelse, en MWh el leveret til en elkedel, koster 135 kroner. Det er ikke hensigtsmæssigt, at regeringen ønsker denne groteske forskel udlignet ved at anbefale fjernvarmeværkerne at installere varmepumper i stedet for de væsentligt billigere og lavteknologiske elkedler.

Der bør lovgives om en prisstruktur, der giver mulighed for differentiering af prisen for levering af strøm i forhold til produktionen på vindmøllerne.

Jeg inviterer hermed ministeren til at aflægge et besøg hos Nykøbing Mors Fjernvarmeværk A.m.b.a. Så kan vi jo besigtige forholdene og efterfølgende gøre rede for hver vore synspunkter. Nu smider vi ikke om os med pengene, men der vil naturligvis blive budt på friskbrygget kaffe, som for øvrigt er købt hos den lokale købmand, fordi det giver ham tryghed, når han nu skal købe sin fjernvarme hos os.

Forrige artikel Jette Miller: Sløjfet tilskud til hulmurisolering løser ikke problemerne med energispareordningen Jette Miller: Sløjfet tilskud til hulmurisolering løser ikke problemerne med energispareordningen Næste artikel Grønne partnerskaber: Cirkulær økonomi skal ud i mindre virksomheder Grønne partnerskaber: Cirkulær økonomi skal ud i mindre virksomheder