Forsyningsselskaber skal stadig frede dårlige betalere

SKAT: Lovændring giver kommunerne lov til at inddrive gammel gæld hos borgerne. Men forsyningsselskaberne må stadig se langt efter tilgodehavende på 180 millioner kroner. Brancheorganisation kritiserer skatteministerens håndtering.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Det er en alvorlig situation for vandselskaberne og deres kunder at mangle så mange penge. De manglende penge fra de dårlige betalere går ud over de samvittighedsfulde kunder, og vandselskaberne må nødvendigvis dække hullerne fra de manglende penge, hvilket alt andet lige giver højere takster.

Carl-Emil Larsen
Direktør, Danva

Torsdag vendte et bredt flertal i Folketinget tommelfingeren opad til et lovforslag, som skal give kommunerne lov til at inddrive gæld for i alt fire milliarder kroner.

Gælden er et sammensurium af blandt andet parkeringsafgifter, udbetalt kontanthjælp, manglende betaling for dagsinstitutioner og ejendomsskat.

Men graver man dybere i bunken med ubetalte offentlige girokort, finder man også et tilgodehavende hos forsyningsselskaberne på godt 180 millioner kroner. Og det beløb giver lovændringen ikke mulighed for at opkræve.

Dokumentation

Lovforslag om kommunal inddrivelse:

Regeringen og KL indgik i april 2016 en 'forståelse' om en række tiltag, der skal dæmme op for kommunernes tab af indtægter som følge af Skats manglende inddrivelse.

I forlængelse her af har regeringen fremsat et lovforslag, som flytter opgaven med at inddrive en række såkaldt fortrinsberettigede krav fra staten til kommunerne.

Lovforslaget blev i går behandlet anden gang og skal tredjebehandles torsdag næste uge. Det skal træde i kraft 2. februar.

Samlede kommunale krav efter ydelsesområde
(Efter statsrefusion opgjort i mio. kr.)

Boligstøtte 268,1
Civilretlige krav 170,2
Daginstitution mm. 250
Ejendomsskat mm. 293,9
Gebyr, retsafgift mm. 238
Tilbagebetalingspligtig kontanthjælp 517,8
Opkrævningsrente 155,1
Inddrivelsesrente 491,2
Øvrige kommunal krav 538,9
Parkeringsafgift 123,7

Ialt 3.047

Uden den statslige refusion for en del af restancerne for visse ydelser lyder de samlede restancers nominelle værdi på knap 3,9 mia. kr.

Det skal bemærkes, at den reelle værdi af de kommunale restancer, som opgøres ved at korrigere for restanternes betalingsevne m.v., ikke fremgår, men er betydeligt lavere end den nominelle værdi.

Se hele Skatteministeriets opgørelse her


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00