Debat

Genvindingsindustrien: EU sætter danske affaldsmål under pres

DEBAT: En ny affaldspakke fra EU sætter ambitiøse mål for genanvendelse af affald og kan sætte tiltrængt skub i dansk miljø- og affaldspolitik, skriver Anders R. Bjerrum fra Genvindingsindustrien, som ønsker et frit marked for affald i EU.

EU bør skabe et indre marked for affald, der kan gavne erhvervslivet, skriver Genvindingsindustrien.
EU bør skabe et indre marked for affald, der kan gavne erhvervslivet, skriver Genvindingsindustrien.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Rune Bjerrum
Sekretariatschef for Genvindingsindustrien under Dansk Erhverv

Europa-Parlamentet har for nylig vedtaget EU’s såkaldte affaldspakke, som skal omstille Europa til en bæredygtig og cirkulær økonomi. Med pakken lægger parlamentet op til et ambitiøst mål om, at 70 procent af det europæiske husholdningsaffald skal genanvendes i 2030.

Det er tiltrængt: EU-landene genanvender i dag i snit kun godt 40 procent af affaldet fra de europæiske husholdninger, og i nogle lande er genanvendelsen under 20 procent.

Og samtidig kan pakken - hvis EU’s Ministerråd vedtager den med samme ambitionsniveau - få Danmark til at kridte skoene på affaldsområdet, hvor vi ikke just leverer prangende resultater i dag. Danmark brænder hvert år en million tons tørre affaldstyper af, hvor størstedelen kunne have været genanvendt. Når det gælder genanvendelsen af vores samlede husholdningsaffald, lå Danmark i 2014 på en 10. plads i EU.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

EU-Parlamentets forslag er derfor et stort skridt i den rigtige retning. EU-forhandlingerne viser en ny forståelse af affald som en ressource, der kan skabe forretningsmuligheder - frem for et miljøproblem, som skal håndteres af offentlige myndigheder.

Ambitiøse europæiske mål for genanvendelse af affald vil nemlig ikke kun komme miljøet til gode; men også gavne det danske erhvervsliv. I Danmark alene repræsenterer området affaldshåndtering og genvinding ifølge Danmarks Statistik en værdi på 20 milliarder kroner, og en lang række danske virksomheder står på spring for at skabe ny værdi af genanvendte ressourcer.

EU-forhandlingerne viser en ny forståelse af affald som en ressource, der kan skabe forretningsmuligheder - frem for et miljøproblem, som skal håndteres af offentlige myndigheder.

Anders Rune Bjerrum
Sekretariatschef for Genvindingsindustrien

Skab et indre marked for affald
Men der er stadig lang vej at gå, hvis vi skal udnytte det fulde potentiale i vores affald – både herhjemme og i EU.

For det første skal vi sikre et effektivt indre marked for affald. Det afgørende for at sikre omstillingen til en cirkulær økonomi er, at udviklingen er markedsdrevet. Kun gennem etableringen af et effektivt marked kan private virksomheder løfte hele deres del af opgaven med at skabe innovationen og udvikle nye teknologier, genanvendelsesmetoder og forretningsmodeller.

Samtidig er der brug for fælles EU-standarder for, hvornår affald bliver en ressource, man kan og skal udnytte - frem for et problem, vi skal skaffe os af med. I dag er der forskellige kriterier på tværs af EU, hvilket fragmenterer det indre marked og gør det svært for virksomheder at udvikle cirkulære forretningsmodeller og gøre brug af stordriftsfordele.

For det andet skal EU’s transportregler for affald revideres, da de gør det unødigt komplekst at transportere affald på tværs af grænser. Der bør eksempelvis indføres en særlig fast-track ordning til affald, der sendes til genanvendelse i lande, der overholder affaldsdirektivernes krav – et Schengen-samarbejde for affald, om man vil.

Gør op med offentlige affaldsmonopoler
For det tredje skal de såkaldte udvidede producentansvarsordninger, som sikrer, at markedet har ansvaret for produkters håndtering efter endt liv, i højere grad udbredes på tværs af EU for at sikre, at flere produkter genanvendes. Det vil minimere konkurrenceforvridning, øge transparensen på affaldsmarkedet og skabe nye cirkulære forretningsmodeller.

Endelig er der brug for at gøre op med de offentlige monopoler for affaldshåndtering i mange EU-lande, herunder Danmark. Vi skal sætte affaldsressourcerne fri på markedet og sikre fri og fair handel på tværs af EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00