Gøgl eller game changer: Når tingenes internet kommer til byen

INTERVIEW: Efter lang tid med megen snak og mindre handling tager København som landets første kommune nu for alvor fat på arbejdet med Internet of Things. Altinget har talt med Cisco og TDC om teknologien, som primært rulles ud på teknik- og miljøområdet.

Et eksempel på Internet of Things (IoT) er en skraldespand, som ved hjælp af en elektronisk chip selv fortæller, når den er fuld og skal tømmes. Men også telemedicinske løsninger falder under samme kategori.
Et eksempel på Internet of Things (IoT) er en skraldespand, som ved hjælp af en elektronisk chip selv fortæller, når den er fuld og skal tømmes. Men også telemedicinske løsninger falder under samme kategori.
Klaus Ulrik Mortensen

Men kan sagtens forestille sig, at teknologien bliver bredt ud til de øvrige fagområder i kommunerne. En oplagt mulighed er pleje og sundhed. Her ville man ved hjælp af sensorer i hjemmene kunne gøre det muligt for folk at leve længere tid i egen bolig. Og hvis man forestillede sig en by, der er fuldstændig dækket af wifi, ville man kunne positionere borgere via gps og dermed løse problemer med demente, som bliver væk.

Claus Holm
Salgsdirektør, Cisco
Fakta
Internet of Things (IoT) er en fælles betegnelse for fysiske produkter, som er forbundet til internettet.

Det betyder, at internettet går fra at være et sted, som vi besøger på vores computer, tablet eller telefon til nu at være en integreret del af hverdagen. Eksempler på IoT kan være køleskabe, som selv registrerer, når man er løbet tør for mælk. Eller en termostat, som selv skruer ned for varmen i huset, når du fortæller din telefon, at du er taget på ferie.

Hovedparten af IoT-produkterne rummer følgende dele:
  • Sensorer: Der findes sensorer til at måle alt. Eksempelvis temperatur, tryk, PH-værdi, bevægelse og lys
  • Aktuatorer: Der kan reagere på sensorens data, med eksempelvis lys, lyd eller bevægelse
  • Kommunikation: Dataen fra sensoren kan også videreformidles gennem wifi eller bluetooth
  • Energi: Batteri
  • Hjerne: Motherboard, der styrer de forskellige processer i devicen  

Kilde: F5

Tingenes internet, Internet of Things, IoT.

Diffust begreb har mange navne. Og det er en af årsagerne til, at Altinget har fundet vej gennem glaselevatoren til softwarevirksomheden Ciscos danske hovedkvarter på syvende sal i Københavns Nordhavn.

Herfra kan man øjne endeløse tableauer af lystbåde, blåt vand, antik industri, sportsvogne og svenske kyststrækninger.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00