Grundvandkort skal hindre oversvømmelser

KLIMATILPASNING: Kort over, hvor grundvandet fremover vil stige og falde, skal hjælpe kommunerne med at planlægge klimatilpasningen. Miljøminister Ida Auken (SF) mener, at værktøjet kan spare de næste generationer penge.
Foto: colourbox.com
Anders Jerking
Fakta
Formålet med grundvandskortene er at give et landsdækkende screeningsgrundlag med information om fremtidens grundvandsforhold.

Målgruppen for grundvandskortene er planlæggere i kommuner og vandselskaber samt andre, der arbejder med klimatilpasning.

Med værktøjet kan du vælge følgende datasæt:
  • Middelgrundvandsstand for det øverste frie grundvandsspejl

  • Værdi for en høj grundvandstand i det øverste frie grundvandsspejl, der repræsenterer højeste 5-døgns grundvandsstand, der overskrides i gennemsnit én gang hvert 10. år.

  • Middel grundvandsdannelse i den dybde, hvorfra grundvandsindvindinger typisk foregår.

  • Grundvandsdannelse der repræsenterer laveste årlige grundvandsdannelse, der underskrides i gennemsnit hvert 10. år.


Kilde: Naturstyrelsen
Hvor vil grundvandet fremover stige? Og hvor vil det falde?
De oplysninger fremgår af et nyt screeningskort, som skal hjælpe kommunerne med at planlægge klimatilpasningen.

Når kommunerne skal sikre boligområder mod klimaforandringerne, er det ikke nok at fokusere på de større regnmængder. Grudvandet påvirkes nemlig også af klimaforandringerne.

Derfor lancerer miljøminister Ida Auken (SF) nu et nyt screeningskort, der viser, hvor og hvor meget grundvandet vil stige eller falde i midten af århundredet.

"Hvis grundvandet stiger, kan det betyde, at et område, som i dag er tørt, vil være fugtigt om 10-20 år. En effektiv klimasikring kræver et grundigt forarbejde, og her kan det nye værktøj være en stor hjælp, når kommunerne skal planlægge bolig- og byområder," siger hun.

Det er nu, der skal handles
Miljøministeren pointerer, at de seneste års kraftige regnskyl har kostet store summer for både borgere, forsikringsselskaber og det offentlige. Nogle af de store regninger kan måske undgås i fremtiden, hvis kommunerne bliver bedre til at indtænke klimatilpasningen allerede i planlægningen af nye boligområder.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00