Herning nåede i mål med affaldsregulativer - men brød formentlig loven undervejs

KOMMUNER: Mens størstedelen af landets kommuner stadig bakser med at få affaldsregulativerne på plads, vedtog Herning Byråd den nye model for genbrugspladserne længe før, end Miljøstyrelsen overhovedet havde sendt den endelige bekendtgørelse ud.
Klaus Ulrik Mortensen

Da Bjarne Kallesø i slutningen af september fra Dakofas talerstol præsenterede Herning Kommunes planer om at have det nye affaldsregulativ på plads senest 1. januar 2012, var det langt fra alle tilhørere i salen, der var overbevist om det realistiske i det projekt.

Planen, som den blev skitseret, var at vedtage gebyret på et møde i teknik- og miljøudvalget i oktober og samtidig sende regulativet i høring. Herefter skulle regulativet være klar til vedtagelse i byrådet 13. december og ordningen parat fra årsskiftet.

“Vi havde håbet, at bekendtgørelsen fra Miljøstyrelsen havde været klar, så vi kunne informere om eventuelle ændringer på byrådsmødet den 13. december. De regulativer, som vi havde sendt i høring og nu stod over for at skulle beslutte, var jo baseret på det første bekendtgørelsesudspil, men der var vi så heldige, at det kom til at ligne den endelige affaldsbekendtgørelse så meget, som den gjorde,” forklarer Bjarne Kallesø.

Rent held var der dog ikke tale om. Det blev vurderet, at der i høringsudkastet fra oktober ikke indgik elementer, som ville blive ændret i større grad, og her fik Bjarne Kallesø altså ret.

“Hvorvidt den praksis er helt lovlig er jeg nu i tvivl om, og måske jeg hellere skulle holde mund omkring det. Men jeg fortæller bare, hvordan man får tingene til at fungere i den rigtige verden, for hvis vi havde siddet og ventet på, at Miljøstyrelsen havde gjort sig færdig, så havde vi aldrig fået omstillet genbrugspladserne fra den 1. januar,” fortæller den åbenhjertige civilingeniør fra Hernings teknik- og miljøforvaltning.

Herning Kommune valgte, som beskrevet i artiklen nedenfor, at erstatte den gældende rådighedsmodel for virksomhedernes adgang til genbrugspladserne med en såkaldt sms-model, hvor det er mobiltelefonen, der ved hjælp af sms skaffer adgang til pladsen for en halv time af gangen. En gang årligt laves der så et udtræk, som sammen med regningen for det administrative gebyr sendes til den erhvervsdrivende.

Hvorfor var det så vigtigt for jer at blive klar til tiden, når loven nu tillader jer at vente helt indtil 1. januar 2013?

“Hvis ikke vi havde fået regulativet på plads, havde vi været nødt til at fortsætte med abonnementsmodellen et helt år mere. Det ville være ret træls, når nu vi havde meldt ud til virksomhederne, at vi fra årsskiftet ville gå over til sms-løsningen. Det ville skabe betydelige kommunikationsudfordringer,” pointerer Bjarne Kallesø og fortsætter:

“Jeg ved, at der er mindst tre andre kommuner, hvor man heller ikke har overholdt loven ved at gennemføre ændringer på genbrugspladserne uden først at behandle de nødvendige regulativer. Men som jeg ser det, har Miljøstyrelsen med den her proces skabt en lovgivning, som det er umuligt at overholde, og så er det op til kommunerne selv at vurdere, hvordan de bedst håndterer de udfordringer, som det giver.”

Det er dog ikke alt ved Hernings nye sms-model, der er lutter lykke. Da der ingen bomme er på genbrugspladserne, er det på en travl dag forholdsvis let at snyde sig ind på pladsen. Herning Kommune satsede derfor på at opnå hjemmel til at udskrive bøder til ulovligt aflæssende virksomheder, men har siden modtaget en henvendelse fra Miljøstyrelsen om, at det ikke sker lige foreløbig.

Løsningen har derfor i første omgang været at sende besked ud til de erhvervsdrivende om, at besøg på genbrugspladsen uden gyldig sms-billet vil medføre politianmeldelse.

“Men det er en tung proces, og det slet ikke sikkert, at politiet har ressourcer til at behandle den type henvendelser. En anden løsning kan være at oprette et team, som tager rundt på pladserne og laver stikprøver og efterfølgende sender regning ud til brugerne, så det på den måde tilsvarer udskrivningen af bøder,” forklarer Bjarne Kallesø.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00