Kommentar af 
Jacob Bjerregaard

Jacob Bjerregaard: Vi må ikke spille hasard med drikkevandet

KOMMENTAR: Danske vandselskaber skal drives efter en klar strategi og forretningsmæssigt forsvarligt. KL håber derfor på en løbende dialog med Christiansborg om udviklingen af forsyningsstrategien for vandsektoren, skriver Jacob Bjerregaard (S).

I nogle af vores nabolande har der været forsøg med at privatisere området. Det er der ikke gode erfaringer med, skriver Jacob Bjerregaard (S).
I nogle af vores nabolande har der været forsøg med at privatisere området. Det er der ikke gode erfaringer med, skriver Jacob Bjerregaard (S).Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forsyningsstrategien fra 2016 er ved at blive rullet ud på tværs af forsyningssektoren. Det arbejde følger KL's Miljø- og Forsyningsudvalg naturligvis med interesse. Det gør vi, fordi vores forsyningsselskaber skaber værdi for samfundet og gavner økonomien.

For os er det vigtigt, at vandselskaberne drives sikkert og effektivt og har mulighed for være med til at løse vigtige samfundsopgaver til gavn for borgere og virksomheder. Derfor vil vi gerne samarbejde med regeringen om en ny strategi for vandforsyningernes fremtidige regulering.

Der er vand i hanen, når vi åbner den – forsyningssikkerheden er meget høj. Sammen med sikker levering får vi god kvalitet og rimelig pris i alle dele af landet. Vandet kan drikkes direkte fra hanen, og det smager godt.

Som ejer af de største vandselskaber i landet har kommunerne en særlig forpligtelse til at værne om de fælles goder. Vi skal levere godt vand i fornøden mængde under de givne fysiske, kemiske og geografiske grundvilkår, forsyningerne har.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Samtidig skal vi holde de miljømæssige påvirkninger inden for acceptable grænser. Derfor skal vi hele tiden være opmærksomme på, at strategierne og målene passer til det, vi gerne vil: skabe de bedste rammer for de offentligt ejede vandselskaber. Det kan der altid udvikles på, og det gør vi meget gerne i samarbejde med regeringen, når den nye strategi skal formuleres, og i samarbejde med vandselskaberne, når den skal implementeres.

Vandet, hvad enten det kommer fra husholdninger eller fra naturen, skal jo også væk. Der ligger nogle store samfundsmæssige opgaver i klimatilpasning, som spildevandselskaberne skal være med til at løse. Opgaver, der kun bliver løst i kraft af den offentlige regulering og det kommunale ejerskab.

Lige præcis når det gælder rent vand, skal risikovilligheden være lav, og vi skal gå med livrem og seler i Danmark.

Jacob Bjerregaard (S)
Formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg

Klimatilpasning i byområderne handler om at redde materielle værdier fra regnvand og oversvømmelser. Det betaler forbrugerne for over vandtaksterne. Men der bør for vandselskaberne være metodefrihed, sådan at den mest effektive og billige metode vælges. Derfor ønsker KL at få genindført mulighed for vandselskabernes 100 procent finansiering til de billige, grønne klimaløsninger på terræn, der som regel er billigere end konventionel vandafledning. Den løsningsmodel har tidligere sparet borgere og samfundet for milliarder.

Det må og bør være en grundpille i den nye forsyningsstrategi.

Vi har en vandsektor, vi med rette kan være stolte af. Det er også bredt anerkendt ikke blot herhjemme, men også uden for landets grænser. Vore vandselskaber er udgangspunkt for forskning og udvikling af udstyr og viden, som bidrager til store eksportordrer for danske virksomheder. Det kræver selskaber, der drives efter en klar strategi for åbenhed, tilgængelighed og risikovillighed. Det kræver selskaber, der lige som i dag drives forretningsmæssigt forsvarligt.

Rent vand er livgivende. Vi skal selvfølgelig udvikle os, men vi skal tænke os godt om, når vi ser på en eventuel modernisering af vandsektoren. Derfor ønsker KL en tæt og løbende dialog om udviklingen og udrulningen af strategien også for vandsektoren, så vi sikrer, at reguleringen er holdbar og robust, og hvor vi tager højde for de udfordringer, der er på vandområdet.

Vi må ikke i Danmark spille hasard med drikkevandet. I nogle af vores nabolande har der været forsøg med at privatisere området. Det er der ikke gode erfaringer med. Lige præcis når det gælder rent vand, skal risikovilligheden være lav, og vi skal gå med livrem og seler i Danmark.

...

Jacob Bjerregaard (S) er formand for KL's Miljø- og Teknikudvalg og borgmester i Fredericia Kommune. Han har tidligere været medlem af Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bjerregaard

Særlig rådgiver, skatteminister Jeppe Bruus (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00