Analyse af 
Jakob Nielsen

Mærsks farvel til olie kan gøre dansk politik mere grøn

ANALYSE: Med Mærsks farvel til olie og gas bliver det pludselig meget tydeligt, hvor Danmarks energipolitiske fokus kommer til at ligge de kommende år.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Foto: /ritzau/Jens Dresling
Jakob Nielsen

Det er blot et par år siden, at en radikal klimaminister forsikrede, at Danmark ville suge Nordsøen helt tom for olie.

“Vi prøver at få så meget olie op fra Nordsøen som muligt,” sagde Rasmus Helveg Petersen kort efter at han sammen med branchen havde afsat en milliard kroner til at udvikle nye metoder for at finde olie og gas.

Men det bliver ikke danske pumper, der suger de sidste dråber.

Mandag meddelte Mærsk, at man vil sælge sin olie- og gasforretning til det franske energiselskab Total.

Set i bakspejlet har Mærsk ladet sig lulle i søvn ved oliepumpen, mens andre havde travlt med at opfinde og udvikle morgendagens energieventyr.

Jakob Nielsen
Chefredaktør

Det er et salg, der markerer afslutningen på en epoke i A.P. Møller-Mærsks og dermed også i Danmarks historie.

Men det er også et salg, der kommer til at stå som et symbol på den grønne omstilling – både i erhvervslivet og i dansk politik.

Det er ikke helt urealistisk at forestille sig, at salget af oliepumperne til Total vil gøre dansk politik lidt mere grøn.

Andre har sagt farvel til det fossile
Ganske vist vil Total videreføre forretningen og ligefrem gøre Danmark til ‘hub’ for sine aktiviteter i Nordsøen. Og ganske vist vil Mærsk fortsat via sin store aktiepost i Total have en meget direkte interesse i dansk energipolitik.

Men med salget bliver det med et slag meget tydeligt, hvor Danmarks energipolitiske fokus vil være i de kommende årtier.

Giganten i klassen vil nu være DONG, der ganske som Mærsk har sagt farvel til de fossile energikilder, men som via en massiv og vovet omstilling har gjort sig selv til en global markedsleder inden for vedvarende energi.

Stærkt suppleret af Vestas og en række andre firmaer – Danfoss, Grundfos, Novozymes for blot at nævne nogle få – der gennem mange år har satset målrettet på at blive en del af den grønne omstilling og gjort det til en god forretning.

Set i bakspejlet har Mærsk ladet sig lulle i søvn ved oliepumpen, mens andre havde travlt med at opfinde og udvikle morgendagens energieventyr. Måske fordi selskabet selv er så afhængigt af olie til sin enorme flåde af handelsskibe?

Nordsøen luner på finansloven
Det får betydning på Christiansborg og i ministerierne på Slotsholmen.

Med Mærsk på sidelinjen bliver stemningen utvivlsomt en anden, næste gang der skal forhandles skatterabatter til olieselskaberne i Nordsøen.

Så sent som i foråret skabte det megen debat, da et bredt flertal valgte at bevilge en skatterabat til Dansk Undergrunds Consortium for at finansiere en nødvendig renovering af Tyrafeltet, der producerer størstedelen af den danske naturgas.

Fra grønne organisationer lyder der en stadig stærkere opfordring til, at Danmark går forrest i den globale klimakamp ved at lade nogle af oliereserverne i Nordsøen forblive i undergrunden.

I dag er det et marginalt synspunkt, der kun fører til let hovedrysten på Christiansborg. Pengene fra Nordsøen luner fortsat i finansloven. Og hvorfor lade olie ligge, hvis den så bare skal købes i Rusland eller Saudi Arabien, lyder modspørgsmålet.

Men det er langt fra sikkert, at stemningen er den samme i morgen. Og den dag, politikerne måtte ønske at skrue ned i Nordsøen, er det nu blevet langt nemmere, fordi man ikke nødvendigvis rammer A.P. Møller-Mærsks kerneforretning ved at gøre det.

Selskabets egen historie er beviset på, hvor hurtigt kursen kan blive lagt om – selv for en supertanker.

 

Jakob Nielsen er chefredaktør på Altinget.

Du kan følge ham på Twitter her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00