Debat

Mette Reissmann revser regeringen: Det er uklogt at nedlægge 30 procent af den billigste fjernvarmeproduktion

At begrænse import af restaffald og nedlægge 30 procent af kapaciteten på de danske affaldsenergianlæg er igennem energikrisens linse helt forfejlet, skriver Mette Reissmann (S), formand for ARC og folketingskandidat.

Drop importbegrænsninger på restaffald og installer CO2-fangst på landets affaldsenergianlæg senest i 2030, skriver Mette Reissmann, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og folketingskandidat (S).
Drop importbegrænsninger på restaffald og installer CO2-fangst på landets affaldsenergianlæg senest i 2030, skriver Mette Reissmann, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og folketingskandidat (S).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Mette Reissmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi går en kold, dyr og usikker vinter i møde med unormalt høje og unormalt svingende elpriser. Men i takt med, at danskerne skruer ned til 19 grader, downloader apps, der overvåger elpriserne og har blikket stift rettet mod regningen, er der hjælp at hente fra en ofte overset og til tider udskældt kant.

Affald er en ressource, hvor mest muligt skal genbruges eller genanvendes. Det kan ikke slås fast ofte nok. Men ikke alt affald kan genbruges eller genanvendes. Og den store mængde restaffald, der er tilbage, er en god, billig og enormt vigtig energiressource, som ofte overses, ignoreres eller glemmes. Det er en skam.

I dag leverer landets 23 affaldsenergianlæg omkring 25 procent af al fjernvarmen i Danmark. Det svarer til, at næsten en halv million husstande i Danmark er opvarmet med affaldsvarme. Og affaldsvarmen er med til at holde regningen nede for alle dem, der er så heldige at have fjernvarme.

Affald er en ressource, hvor mest muligt skal genbruges eller genanvendes. Det kan ikke slås fast ofte nok.

Mette Reissmann
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation og folketingskandidat (S).

De danske affaldsenergianlæg er nemlig non-profit selskaber, der er sat i verden for at servicere borgere. Affaldsenergianlæggene skal hverken skabe profit eller opbygge formuer. Den samlede indtjening skal modsvare de samlede omkostninger. Hvis en del af indtjeningen stiger, skal prisen sættes ned på andre ydelser og overskuddet skal retur til borgernes lommer.

Den høje elpris kommer med andre ord varme- og affaldskunderne til gode.

Udnyt kapaciteten fuldt ud

For tiden pågår en diskussion om at begrænse import af restaffald og nedlægge 30 procent af kapaciteten på de danske affaldsenergianlæg. Set gennem energikrisens linse mener jeg, at den diskussion er helt forfejlet.

Løsningen på en del af energikrisen er, at vi hurtigst muligt får tilsluttet så mange nye husstande som muligt til den billige og velfungerende fjernvarme. Derfor er det ganske enkelt uklogt at nedlægge 30 procent af den billigste fjernvarmeproduktion. Særligt når vi samtidig står i en situation, hvor mange hårdt prøvede varmekunder kalder på yderligere økonomisk hjælp til at klare de stærkt stigende varmepriser.

Jeg mener, det er sund fornuft, at de energianlæg, der kan producere den billige varme, producerer på absolut max og udnytter deres kapacitet fuldt ud. Der ligger tonsvis af restaffald på lossepladser i Europa, og hvis vi udnytter det på danske affaldsenergianlæg, vil vi nedbringe behovet for import af Putins gas og andre fossile brændsler.

Tænk på at den energi, der er i et ton affald, svarer til cirka 262 kubikmeter naturgas. Alene ARCs varmeproduktion svarer således til cirka 118 millioner kubikmeter gas om året.

Mette Reissmann
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation og folketingskandidat (S).

Tænk på at den energi, der er i et ton affald, svarer til cirka 262 kubikmeter naturgas. Alene ARCs varmeproduktion svarer således til cirka 118 millioner kubikmeter gas om året. Det er altså en enorm mængde gas, der kan spares i varmesystemet og i stedet bruges i industrien, så der kan produceres de varer og tjenesteydelser, vi allesammen skal leve af. Det kommer alle til gode.

CO2-fangst på alle anlæg

Energikrisen stiller også skarpt på, hvilken rolle affaldsenergien skal spille i det fremtidige energisystem. Mit bud er, at vi skal tænke energiforsyning, klima og miljø sammen.

Derfor bør landets affaldsforbrændingsanlæg efter 2030 også være udstyret med teknologi til at fange CO2.

Vi skal være helt uafhængige af Putins gas, og derfor har vi brug for en sikker og stabil affaldsenergi nu og i fremtiden. Både til at håndtere vores restaffald, skabe væsentlige CO2-reduktioner, levere fremtidens grønne energi og sikre flere danskere en lavere energiregning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Reissmann

MF (S), erhvervsordfører, Socialdemokratiet, formand, Marstal Navigationsskole, formand, Københavns Idrætsefterskole, bestyrelsesmedlem, Kvindeøkonomien, TV-vært, TV3
cand.merc.jur. (CBS 1989)

0:000:00