Ny aftale skal få vandselskaber til at tage lån og tænke på forbrugertilfredshed

VANDØKONOMI: Torsdag indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale, der både skal give større frihed til større og mindre vandselskaber. Vi fastholder effektiviseringskravene, men løsner samtidig lidt for tøjlerne, siger ministeren.

Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der er klart et potentiale for at effektivisere vandsektoren, men det er vigtigt for os, at nu målretter vi indsatsen, der hvor potentialet er størst.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings-, og klimaminister

Lidt større armbevægelser og albuerum til vandværkerne. Og nye krav til forbrugertilfredshed i fremtiden.

Fakta
Det går aftalen ud på: 
  • Parterne er enige om at tilpasse selskabernes økonomiske rammer til selskabernes investeringsbehov. Sammen med fortsatte effektiviseringskrav vil det sikre, at selskaberne kan investere i nødvendigt omfang samtidig med, at effektiviseringspotentialet i sektoren stadig realiseres. 
  • Med aftalen lægges et loft over selskabernes opkrævning af finansieringsomkostninger hos forbrugerne. Loftet beskytter forbrugerne og giver samtidig selskaberne bedre mulighed for at lånefinansiere deres investeringer i sektoren til gavn for forbrugerne.
  • Forbrugerne hos mindre, forbrugerejede selskaber får med aftalen mulighed for at fravælge den økonomiske regulering og skattepligt på vandforsyningen. Alle selskaberne vil fortsat være underlagt miljøkrav og indberetning af miljø- og kvalitetsdata.
  • Partierne er enige om, at der fremover skal stilles krav til forbrugertilfredshed og kvalitet med henblik på at sanktionere eller belønne henholdsvis de dårligste og bedste selskaber.
Aftalen er en såkaldt stemmeaftale mellem alle Folketingets partier med undtagelse af Alternativet. Stemmeaftalen betyder, at aftaleparterne forpligter sig til at stemme for de lovforslag og bevillingsmæssige hjemler, der udmønter aftalens indhold. 

Kilde: Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet

Det synes at være resultatet af den aftale, der justerer den økonomiske regulering af vandsektoren, som blev indgået med et bredt flertal i Folketinget torsdag.

Både ministeren og vandselskaberne er glade.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00