Ny debat: Har Danmark styr på kystsikringen?

DEBAT: Er Danmarks kyster sikret mod oversvømmelser og erosion? Det vil et nyt debatpanel sætte fokus på i de kommende uger. Mød panelet her.

Af Kristian Andersen
Fagdebatredaktør

Decemberstormen Urd og den efterfølgende stormflod i starten af januar har rusket gang i debatten om kystsikring.

Senest har regeringen varslet nye planer for, hvordan man i fremtiden bedre kan sikre de danske kyster mod ekstremt vejr. Og 26. januar følger Alternativet og Enhedslisten trop med et beslutningsforslag, der blandt andet lægger op til oprettelsen af et nationalt kystråd.

Altinget benytter anledningen og har spurgt et nyt hold af debattører: Er Danmarks kyster sikret mod oversvømmelser og erosion? Eller er der brug for enklere regler og nye tiltag? Kan kommunerne løfte opgaven alene, eller skal der en national løsning og flere statslige midler til?

Mød panelet her:

Anni Matthiesen
Anni Matthiesen (V)
Naturordfører. Anni Matthiesen har været medlem af Folketinget siden 2011. Hun har en dipomuddannelse fra Danmarks Forvaltningshøjskole.

 

Bjarne Laustsen
Bjarne Laustsen (S) 
Medlem af Miljø- og Fødevareudvalget. Bjarne Laustsen har været medlem af Folktinget af to omgange; første gang 1992-1994, og anden gang fra 2007. Han er udlært maskinarbejder.

 

Peder Hvelplund
Peder Hvelplund (EL)
 
Medlem af Folketinget siden marts 2016. Peder Hvelplund var med til at stifte Enhedslisten i 1989 og er i øjeblikket stedfortræder for Stine Brix. Han er uddannet pædagog.

 

Kim Valentin
Kim Valentin (V)
Borgmester i Gribskov Kommune siden 2014. Uddannet cand.polit. Er derudover adm. direktør og partner i Finanshuset i Fredensborg.

 

Helle Moesgård Adelborg
Helle Adelborg (S)
Borgmester i Hvidovre Kommune. Helle Adelborg er uddannet lærer og pædagog og har været socialudvalgsformand i 15 år.

 

Karsten Arnbjerg-Nielsen
Karsten Arnbjerg-Nielsen
Professor ved DTU. Karsten Arnbjerg-Nielsen er uddannet civilingeniør og har en ph.d. fra DTU. Han har tidligere været projektleder i rådgivende ingeniørfirmaer, hvor han arbejdede med håndtering af vand i byer.

 

Nils Drønen
Nils Drønen
Chef for Forskning og Udvikling på DHI inden for kystteknik. Nils Drønen er ansat i afdelingen for Kyster og Tidevandsområder (Estuarier). Han er cand.polyt. og Ph.D. fra DTU og arbejder med udvikling og anvendelse af computermodeller til kyst- og havstrømme, sedimenttransport, kystmorfologi, stormflodseffekter på kysten og klimaforandringer.

 

Jørn Pedersen
Jørn Pedersen (V)
Formand for Teknik- og Miljøudvalget, KL og borgmester i Kolding. Jørn Pedersen er uddannet inden for både retorik, voksenpædagogik, virksomhedsøkonomi, erhvervsret og med en diplomuddannelse i ledelse. Gennem tiden har han haft flere lederjob inden for detailhandlen.

Forrige artikel Forsker om kystsikring: Naturen overholder ikke kommunegrænser Forsker om kystsikring: Naturen overholder ikke kommunegrænser Næste artikel Dansk Fjernvarme: Barmarksværkerne har det bedre Dansk Fjernvarme: Barmarksværkerne har det bedre
Radikale bringer geotermi ind i finanslovsforhandlingerne

Radikale bringer geotermi ind i finanslovsforhandlingerne

FINANSLOV: Prisen på geotermi er faldet så meget, at Folketinget nu skal sørge for, at et nyt energieventyr kan lette, mener Radikale. Partiet går derfor til finanslovsforhandlingerne med ønske om at få en politisk markering og en pulje til geotermi.