Debat

Pensioneret overlæge: Lars Aagaard blæser på atomkraft og favoriserer vindenergi

Vindmølleindustrien har fået sin fremmeste lobbyist anbragt på en ministerpost, hvor hans væsentligste opgave vil være planlægning og implementering på energiområdet, skriver Hans Tage Lund.

Efter 20 år med vindmøller og solceller samt enorme investeringer er stadig kun ti procent af Danmarks energibehov dækket af vedvarende energi, skriver Hans Tage Lund.
Efter 20 år med vindmøller og solceller samt enorme investeringer er stadig kun ti procent af Danmarks energibehov dækket af vedvarende energi, skriver Hans Tage Lund.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den tidligere direktør for Dansk Energi Lars Aagaard (M) er nyudnævnt klima- og energiminister.

Med denne udnævnelse har vindmølleindustrien fået sin måske fremmeste lobbyist anbragt på en ministerpost, hvor hans væsentligste opgave vil være planlægning og implementering på energiområdet, et område, hvor usikkerheden om de rigtige løsninger aldrig har været større.

Man kan derfor få sine bange anelser, når den nytiltrådte minister i et opslag på LinkedIn arrogant skriver, "at han ville betragte sig som arbejdsskadet, hvis han skulle besvare flere henvendelser om atomkraft i DK".

Ja, så er kursen sat, og det er forudsigeligt, hvad vi kan vente os: Enormt bekostelige havvindmølleparker og en fortsat mere eller mindre planløs og uhyre arealkrævende opsætning af vindmøller og solceller på land, hvor borgernes berettigede klager over naboskabet i endnu højere grad vil blive overhørt.

Atomkraft

Efter 20 år med vindmøller og solceller og enorme investeringer er stadig kun ti procent af Danmarks energibehov dækket af vedvarende energi, og energi-/elbehovet er stadig stigende.

I stort set hele EU er man i færd med udbygning af atomkraften

Hans Tage Lund
Pensioneret overlæge

Alene de planlagte datacentre vil lægge behov på 25 procent af den danske elproduktion. PtX er også stærkt el-forbrugende og er aldrig afprøvet i den store skala, og hvem sagde elbiler og jordvarmeanlæg!

Samtidig understøttes officielt en debat, hvor atomkraft opfattes som et uartigt ord, og bortset fra den "skadesramte" Lars Aagaard er politikerne meget tavse.

Derfor var det velgørende, at der fra det danske erhvervslivs hold (Novo Nordisk) endelig ytres skepsis over for rationalet i visse store virksomheders monetære interesser i udbygning af vind/sol og hetzen mod atomkraft.

Se over på den anden side af Øresund – energiminister! – hvor Sverige nu sætter fuld kraft på udbygningen af atomkraft og forskning, ikke mindst i fjerde generations reaktorerne (SMR), som med stor sandsynlighed vil komme til at revolutionere energiforsyningen også globalt inden for ganske få år.

I stort set hele EU er man også i færd med udbygning af atomkraften, og ikke mindst SMR har fået stor bevågenhed.

Fordomsfrie drøftelser

Men i DK nævnes SMR alt for sjældent i energidebatten – i hvert tilfælde ikke fra officiel side, hvorfor? – svaret fortaber sig i "vinden", bogstavelig talt!

I dag har vi ikke brug for lobbyisme, men lad os derimod få en nuanceret diskussion af den danske energipolitik. Det trænger vi til. Det skylder vi også det flertal af den danske befolkning, der nu, især de unge, ønsker atomkraft indført.

Læs også

Da Folketinget for 38 år siden opgav planerne for atomkraft var det først og fremmest, fordi den var for dyr, og man udbyggede i stedet kulkraftværkerne. Det var en stor fejltagelse. Ellers havde vi i dag haft masser af styrbar bæredygtig energi fra nogle få atomkraftværker og ville ikke være endt i den nuværende situation, hvor man vil basere energiforsyningen på tvivlsom og endnu ikke afprøvet teknologi.

Nu dækkes energibehovet i stedet hovedsageligt ved afbrænding af fossile brændsler og træmasse, hvoraf sidstnævnte udgør 30 procent – svarende til hugst af  12100 km2 skov/år, hvor CO2 neutraliteten i høj grad kan diskuteres!

Folketingets afgørelse dengang var ikke en lov, men en forordning. Mange gode kræfter – ikke mindst på det seneste – arbejder for, at denne forordning omstødes, og at der nu åbnes op for en fordomsfri drøftelse af atomkraftens rolle i den fremtidige energiforsyning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00