Debat

Renosyd: Alle skal bidrage til cirkulær økonomi

REPLIK: DI's fokus på at tjene penge på affald står i modsætning til, at vi alle bør hjælpe til at mindske mængden af affald og skabe cirkulær økonomi, skriver Kristian Skovhus, bestyrelsesformand for Renosyd.

Foto: colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Skovhus
Bestyrelsesformand for Renosyd, byrådsmedlem (S), Skanderborg Kommune

Kommunerne skal ikke genbruge affald!

Sådan lyder det i et debatindlæg i Altinget 9. august 2017 skrevet af miljøpolitisk chef Karin Klitgaard, Dansk Industri.

Genbrug hører til hos Staten, mener Karin Klitgaard – kommunerne skal ikke drive genbrugsbutikker – kommunale aktiviteter med genbrug skal være forbudt, og Dansk Industri forstår ikke, at Ankestyrelses afgørelse om, at kommunerne kan forebygge affald ved at lade det genbruge.

Fakta
Deltag i debatten!

Det virker helt uforståeligt her i år 2017, hvor vi alle forsøger at sætte ”fuld skrue” på cirkulær økonomi.

Alle skal gøre en genbrugsindsats
I Renosyd mener vi, at der er hårdt brug for såvel den kommunale som erhvervslivets indsats for at løse opgaverne med affald.

Der er hårdt brug for såvel den kommunale som erhvervslivets indsats for at løse opgaverne med affald.

Kristian Skovhus
Bestyrelsesformand for Renosyd

Intentionen hos Karin Klitgaard er klar nok: Affaldshåndtering skal kommercialiseres. Private aktører skal tjene penge på affaldet. Men har DI og Klitgaard blik for den løbende udvikling af affaldsområdet?

De kommunale affaldsselskaber har udviklet affaldsområdet siden 70'erne, hvor affald ofte blev dumpet i et stort hul til i dag at modtage affaldet sorteret i op mod 50 fraktioner i husholdningerne og på genbrugspladserne. Det er hverken DI eller Renosyd, der sorterer affaldet, så det får en samfundsøkonomisk værdi. Det er borgerne!

Det kræver derfor tæt kontakt, samarbejde og en løbende proces at ændre adfærd og nå hertil. Det lykkes, fordi kommunerne er tæt på alle borgerne i hverdagen. Borgerne bidrager til udvikling af praktiske løsninger og forebyggelse, der fungerer for begge parter. Dette er afgørende for fortsat udvikling, ligesom det gode samarbejde med erhvervslivet omkring afsætning af fraktionerne er afgørende. Lad os samarbejde!

Samarbejde får cirkulær økonomi til at køre
Hos Renosyd ved vi, at vi kommer længere med samarbejde. Vi samarbejder med en lang række erhvervsvirksomheder og søger det aktivt. Store som små opgaver udliciteres til der, hvor de, med borgernes interesser in mente, løses bedst økonomisk samt tilgodeser miljøet, forebygger ressourceforbrug og skaber arbejdspladser. Vi samarbejder også i høj grad med frivillige organisationer, der side om side med Renosyds container til affald til genbrug allerede i dag har containere på Renosyds genbrugspladser.

Renosyd holdt for nylig et møde med fokus på cirkulær økonomi. Her deltog en række politikere, ledere og meningsdannere i affaldsbranchen og kommunale embedsmænd. Vi er nemlig af den opfattelse, at kommunerne har et stort medansvar for netop, at vi skal forebygge affald, og at vi som kommunalt affaldsselskab har en afgørende rolle i den cirkulære økonomi.

Dansk Industri indtager en position i vort samfund, hvor der bør arbejdes langt mere på forebyggelse, genbrug og genanvendelse i produktions- og omsætningsleddet. Her ligger en alt for uopdyrket mulighed for at forebygge affald, som burde appellere langt mere og direkte til producenterne og distributørerne. Det er her, cirkulær økonomi vil finde sit helt afgørende gennembrud for at opnå en stærkt påtrængende balance mellem jordens ressourcer og menneskernes forbrug. Ret fokus mod det, og lad os tage skraldet!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00