Slut med nye forbrugerbindinger og affaldsgebyr for virksomheder

VEDTAGET: På Folketingets sidste afstemningsdag i 2018 fik regeringen flertal bag at afskaffe nye forbrugerbindinger til fjernvarme og et affaldsgebyr for virksomheder. Men det skete ikke uden kritik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

1. januar er det slut med nye forbrugerbindinger i fjernvarmesektoren og affalds-administrationsgebyret for virksomheder.

Det vedtog Folketinget torsdag, der var årets sidste afstemningsdag for de folkevalgte.

Det var dog hverken uden drama eller kritik, at regeringen fik de to lovforslag igennem.

Dokumentation

L 97 - Ophævelse af adgangen til at pålægge ny tilslutningspligt, indregning af overskud for varmepumper m.v.

Resumé:
Formålet med lovforslaget er at ophæve kommunernes adgang til at pålægge nye forbrugerbindinger i form af tilslutnings- og forblivelsespligt til kollektiv varmeforsyning. Lovforslaget giver desuden producenter af varme ved eldrevne varmepumper mulighed for at indregne et overskud i prisen, hvis varmen leveres til et kollektivt varmeforsyningsanlæg. Disse dele af lovforslaget er en opfølgning på energiaftalen af 29. juni 2018 mellem alle Folketingets partier. 

Lovforslaget indeholder endvidere nye bestemmelser om digital sagsbehandling på varmeforsyningslovens område, som er en opfølgning på aftalen om digitaliseringsklar lovgivning mellem alle Folketingets partier fra januar 2018.

Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 60 (DF, V, LA, RV og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 47 (S, EL, ALT og SF).

 

L 119 - Ophævelse af affaldsadministrationsgebyret for virksomheder

Resumé:
Lovforslaget giver energi-, forsynings- og klimaministeren mulighed for at ophæve det generelle administrationsgebyr for erhvervsaffald. Virksomhederne betaler i dag et lovpligtigt administrationsgebyr, som dækker kommunernes generelle administrationsomkostninger for erhvervsaffald. Hovedparten af de opgaver, gebyret dækker, vil fremover blive finansieret over finansloven gennem det kommunale bloktilskud. 

Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 93 (S, DF, V, LA, RV, SF og KF), imod stemte 14 (EL og ALT), hverken for eller imod stemte 0.

Kilde: ft.dk


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00