Troels Lund og Cepos kalder til kamp mod opgavetyveri i milliardklassen

UDBUD: Nyt notat fra Cepos viser, at mangelfuld offentlig konkurrence koster samfundet 33 milliarder kroner årligt. Troels Lund Poulsen (V) bakker op om kampen mod “offentligt opgavetyveri”, men vil ikke komme med konkrete bud på reformer.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Klaus Ulrik Mortensen

Vi ser desværre eksempler på, at kommunalt ejede affaldsselskaber begynder at drive genbrugsbutikker og dermed udkonkurrerer private tiltag. Og der må man bare sige, at det er ikke deres hovedformål. Det er bestemt ikke et hovedformål at skulle kannibalisere et i dag veldrevet privat marked.

Troels Lund Poulsen (V)
Erhvervs- og vækstminister
Fakta
Begrebet sektorspecifik konkurrenceregulering (SKR) dækker over en myriade af specifikke regler, der findes i et utal af love og regler, og som i forskellig grad regulerer konkurrenceforholdene på et specifikt sektorområde.

De mest omfattende reguleringer findes fx i apotekerloven, telelovgivningen, lodslovgivningen og i taxilovgivningen. Mindre omfattende konkurrenceregulering findes fx i energiforsyningslovene, regelsættene omkring sundhedserhvervene, liberale erhverv og en række tjenesteydende erhverv.

Kilde: Cepos

Hvert år går samfundet glip af gevinster på 33 milliarder kroner på grund af mangelfuld konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver.

Det viser et nyt notat fra Cepos.

I notatet argumenterer den liberale tænketank for, at kombinationen af lave udbudsprocenter og misbrug af offentlige monopoler betyder, at opgaver til en samlet værdi af 381 milliarder kroner hvert år forsømmes at sendes i privat udbud.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00