Debat

V: Et moderniseret teleforlig skal skabe gode rammevilkår og forudsigelighed

DEBAT: Et nyt teleforlig skal skabe rammerne for dækning over hele landet. Det kræver blandt andet, at vi gør det attraktivt for virksomhederne at investere i det danske telemarked, skriver Torsten Schack, erhvervs- og it-ordfører for Venstre.

Foto: Katja Holm
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torsten Schack Pedersen
Erhvervs- og it-ordfører, Venstre

En af efterårets vigtigste opgaver bliver at modernisere vores 18 år gamle teleforlig. Ikke fordi forliget er dårligt, men fordi der er sket meget på så mange år – både på den teknologiske front, men også hvad angår borgere og erhvervslivs behov.

Det er min og Venstres ambition, at vi igen skal have et bredt politisk forankret teleforlig med deltagelse af de eksisterende forligspartier, men også partier uden for det nuværende forlig ser jeg meget gerne komme med.

Et moderniseret teleforlig behøver ikke at kunne holde i 18 år, men det skal kunne sikre stabile og forudsigelige rammevilkår, der skaber et attraktivt investeringsmiljø og fremmer nye teknologier og sund konkurrence på telemarkedet.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

To søjler fra 1999-forliget skal fortsat bestå: Teknologineutralitet og markedsbaseret konkurrence. Det er ligegyldigt, om dækningen kommer med fastnet, fibernet, mobilnet eller kabel-tv-net, bare den kommer. Og markedskræfterne skal være den primære vej til udrulning og konkurrence.

Nyt teleforlig skal skabe bred dækning via konkurrence
I det nye teleforlig bør vi tilføje tre nye søjler: Dækningskrav, investeringsfremme og konkurrenceudsættelse. Og så skal vi finde et godt kompromis til at bredbåndsdække de dele af landet, hvor markedskræfterne ikke rækker.

Et moderniseret teleforlig behøver ikke at kunne holde i 18 år, men det skal kunne sikre stabile og forudsigelige rammevilkår.

Torsten Schack
Erhvervs- og it-ordfører, Venstre

Markedskræfterne har dog allerede bragt os langt. 88 procent af danske borgere og virksomheder kan i dag downloade med 100 megabit og uploade med 30 megabit. Regeringens bredbåndspulje på 200 millioner kroner har koblet mange husstande på digitaliseringstoget, men ikke alle.

Adgang til en god bredbåndsforbindelse er i dag et grundvilkår – både for erhvervslivet og for borgerne. Derfor er det rimeligt, at staten giver en hånd med dér, hvor markedet ikke kan levere.

I kommende frekvensauktioner vil vi, i lighed med de seneste auktioner, sætte markante dækningskrav, så vi sikrer en endnu bedre dækning. Både på tale- og bredbåndsdækning.

Det danske telemarked skal være attraktivt
Helt centralt er, hvordan vi sikrer at det er attraktivt at investere i det danske telemarked. Investeringerne ligger i øjeblikket lavere, end de tidligere har gjort. Vi har brug for, at det danske telemarked er attraktivt, for gennem øgede investeringer sikres bedre dækning og øget konkurrence til gavn for forbrugerne.

Den kommende 5G-teknologi vil kræve store investeringer. Derfor skal rammerne være klare og forudsigelige.

Vi skal gøre det mindre besværligt for teleselskaberne at opsætte master og nedgrave rør. Og enhver skal med få klik kunne orientere sig i matrikelkort, ledningsregistre og graveplaner for at kunne udnytte igangværende udgravninger eller undgå ubehagelige overraskelser.

Mens konkurrencen på mobilmarkedet er ekstremt velfungerende, så kniber det mere med bredbånd. En bedre konkurrence på bredbåndsmarkedet bør derfor også sikres.

Grundlæggende handler en modernisering af teleforliget for mig om, at vi sikrer et stabilt, forudsigeligt og attraktivt set-up i Danmark.

Der skal være klare rammer for, hvad offentlige myndigheder kan foretage sig. Markedet er den drivende kraft. Men hvor der kan være brug for en hjælpende hånd, der skal det ske på en teknologineutral måde, og alene med henblik på at sikre alle danskere adgang til teknologiens muligheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00