Debat

V: Vi skal have stabil og hurtig dækning i hele landet

DEBAT: Vi har blandt andet brug for en bredbåndspulje, når efterårets teleforlig går i gang, så vi kan sikre et stabilt og hurtigt netværk i hele landet, skriver Torsten Schack, MF for Venstre.

Foto: Katja Holm
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torsten Schack
MF, Venstre

Diskussionerne om den kommende modernisering af teleforliget tager til. Og godt for det.

Højhastighedsbredbånd og mobildækning er et must i dagens Danmark. De fleste har prøvet at miste forbindelsen, når man kører igennem en skov - eller at skulle stille sig et højbeliggende sted for at opnå telefonsignal. Eller sidde og vente på en langsom internetforbindelse. Den slags oplevelser slår os ud ad kurs og skaber usikkerhed – og med god grund. For der er tale om helt basale ydelser, som selvfølgelig skal fungere i et moderne samfund.

Danmark er et forgangsland på teleområdet
Herhjemme er vi generelt godt med. Huller i signalet hører heldigvis til sjældenhederne – og opleves færre steder i Danmark i dag end tidligere. Bredbåndskortlægningen for 2016 viser, at 88 procent af alle boliger og virksomheder nu har adgang til mindst 100 megabit download og 30 megabit upload, samt at hele 97 procent har adgang til hastigheder med mindst 10 megabit download og 1 megabit upload.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Forbedringen af mobil og bredbåndsdækning skyldes først og fremmest, at tele- og netudbydere de senere år har lavet store investeringer, så infrastrukturen i det ganske land er forbedret kraftigt.

Men det skyldes også regeringens mange tiltag. Markante dækningskrav stilles nu konsekvent, når der laves nye frekvensudbud. Men også bredbåndspuljen fra 2016 hjælper til. Bredbåndspuljen sikrer, at der kan søges om tilskud til yderligere investeringer til bedre dækning. Puljen har i dag forbedret dækningen for over 3700 flere husstande i Danmark. Og flere er på vej.

Bredbåndspuljen sikrer, at der kan søges om tilskud til yderligere investeringer til bedre dækning.

Torsten Schack
MF, Venstre

Der er brug for en bredbåndspulje
I efteråret venter som nævnt moderniseringen af teleforliget. Et forlig, som skal forbedre udbredelsen af stabilt og hurtigt bredbånd. I den forbindelse bliver jeg noget forvirret over de meget modsatrettede meldinger fra Socialdemokratiet.

Socialdemokratiets teleordfører er imod enhver form for støtte. Bredbåndspuljen skaber flere problemer end løsninger, lyder budskabet. Jeg er ikke sikker på, at de 3.739 borgere og virksomheder, der kobles på nettet efter første uddeling er enig. Og jeg er helt sikker på, at den socialdemokratiske landdistriktsordfører ikke er enig, for her er meldingen, at der er brug for flere penge til puljen.

I det hele taget går diskussionen ofte på, hvem der har ansvaret for udbredelsen af mobil - og bredbåndsdækning i Danmark. Er det branchen selv – eller er det os politikere?

Overordnet set går jeg ind for, at markedet regulerer sig selv, men samtidig kan vi politikere ikke bare vende den anden kind til, når borgere og virksomheder mangler en god bredbånds- og mobildækning. Her har vi et ansvar for, at hele landet er forsynet.

Det gøres af mange kanaler. Attraktive rammevilkår, fjernelse af barrierer, et godt samarbejde med relevante offentlige myndigheder og meget mere. Men bredbåndspuljen er en nødvendighed for at få de sidste adresser med. Jeg er spændt på, hvad Socialdemokratiet bliver enige med sig selv om at mene om puljen fremadrettet…

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00