Hæstorp kalder Støjbergs salonbeskyldninger nedværdigende: "Det er ikke woke at gøre sig umage"

Hvis drømmen om København som en grøn hovedstad i eliteklassen skal blive til virkelighed, kræver det, at en kommende regering leverer politiske resultater til landets største by, og skruer ned for københavnerbashingen, mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Søren Dahl

Med debatter, der har drejet sig om sundhedsvæsnets udfordringer, gallopperende energipriser og lidt mink, skulle man tænke, at valgtrommernes buldren har været til at overhøre på Københavns Rådhus.

Landets største by har primært spillet rollen som prygelknabe i Inger Støjbergs fortælling om de københavnske saloner, og yderpolerne i den politiske debat om land og by. 

En rolle, der "provokerer" Københavns socialdemokratiske overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen.

Hun mener, at dyrkelsen af en "kunstig kløft" mellem storby og provins skygger for de reelle politiske udfordringer, som København står overfor.

"For at sige det ligeud, så er det stærkt forkert og ærligt talt nedværdigende at tale om københavnere som nogen, der bruger al deres tid på at gå i fine saloner. Jeg bliver trist over den københavnerbashing, jeg ser, og jeg savner, at vi får en valgkamp, der bygger på substans," siger Sophie Hæstorp Andersen. 

"Jeg synes, at der er sket rigtig meget i forhold til diskussionen om land og by. Retorisk synes jeg, at vi (i Socialdemokratiet, red.) har fundet hinanden i langt højere grad,"

Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester (S)

"Den retorik skaber en dyb spænding mellem land og by, som adskiller os på et tidspunkt, hvor vi har brug for at arbejde sammen om de emner, der gør København til et udstillingsvindue og en grøn foregangsby," tilføjer overborgmesteren. 

Ikke færdige med at stille krav

Socialdemokratiet har jo også fået kritik for københavnerbashing. Synes du, at dit eget parti har flyttet sig i diskussionen mellem land og by henover den seneste tid? 

 "Nu har vi fået en idrætsmilliard, man kunne jo også forestille sig, at vi fik en kulturmilliard," 

Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester (S)

"Vi har i København lavet aftaler med regeringen, der gør det muligt for os at bygge flere almene boliger, og vi har fået idrætsmilliarden, så vi kan opføre flere af de fodboldbaner, svømmehaller og andre idrætsanlæg, som vi har så hårdt brug for i København," siger Sophie Hæstorp. 

"Men vi er da ikke færdige med at stille krav til regeringen. Hvis vi skal videre på klimadagsordenen, så bliver vi nødt også til at se på, hvordan staten kan være med til at betale for, at vi får CO2-fangstanlæg i København, tilføjer overborgmesteren. 

Hun henviser til det forsøg på Amager Bakke-værket på Refshaleøen, der skal fange store mængder CO2, og som er afgørende for, at Københavns Kommune kan nå sit erklærede, og for nyligt forsinkede, mål om klimaneutralitet. 

Samtidig peger Sophie Hæstorp på udbygningen af den københavnske metro, der lige nu er i indledende høringsfaser, som et af de vigtige københavner-problemer, som Christiansborg skal tage fat på efter valget. 

Her er der i regeringens infrastrukturplan for 2035 lagt op til en "skrabet" model, hvor en ny metro kun vil gå fra Østerbro til det kommende byggeri af Lynetteholmen. 

Læs også

Dermed skal der træffes en aktiv politisk beslutning, hvis en udvidelse af metroen skal gå langt videre, og også munde ud i en række nye stationer på Amager og langs havnefronten, som et bredt flertal på rådhuset ønsker det.

Hun mener heller ikke, at arbejdet med at skaffe billige boliger er færdigt. 

"Hvis vi skal have et København, der ikke ender som Oslo og London, hvor det er sindssygt dyrt at bo, så er der også behov for, at man rækker hånden ud fra Christiansborgs side, og sikrer, at vi rent faktisk kan bygge og ikke bare planlægge boliger, der er til at betale," siger Sophie Hæstorp.

"Der er også brug for, at man styrker kulturen i hovedstaden. Nu har vi fået en idrætsmilliard, man kunne jo også forestille sig, at vi fik en kulturmilliard," bemærker overborgmesteren. 

Du nævner en række resultater, hvor regeringen har nærmet sig København. Men har man fra Socialdemokratiets side også flyttet sig i den måde, man taler om København på? 

"Jeg synes, at der er sket rigtig meget i forhold til diskussionen om land og by. Retorisk synes jeg, at vi (i Socialdemokratiet, red.) har fundet hinanden i langt højere grad," siger Sophie Hæstorp. 

"Jeg noterer mig, at dem, der skaber dybe kløfter, er Inger Støjbergs parti. Jeg bilder mig heller ikke ind, at problemet med storbybashing bliver mindre med en borgerlig regering. I sidste ende er det jo resultaterne, der tæller, men jeg kan være dybt bekymret for, at vi taler os endnu længere væk fra hinanden i forhold til land og by." 

Regering over midten

I København vil man gerne vil være frontløber på klimaområdet, og man har meget udtalte mål om eksempelvis at blive en klimapositiv hovedstad. I det lys er det så en god idé med en regering over midten, som Mette Frederiksen har foreslået? 

"Det kommer an på den politik, som man vil føre. København skal være førende på klimadagsordenen, og vi skal have mulighed og de politiske rammer til at være det sted i Danmark, hvor man afprøver nye teknologier, som på sigt kan eksporteres til udlandet," siger Sophie Hæstorp.

"Det gælder særligt, når det handler om CO2-fangstanlæg og solceller på kommunens tage. Det tænker jeg, at en regering henover midten forhåbentlig kan levere. Men det afhænger jo helt og holdent af, hvilken politik, man vil føre og hvem man går i regering med," tilføjer hun. 

I den budgetaftale, som et flertal på Københavns Rådhus i september indgik udenom Socialdemokratiet og SF, vedtog partierne en ny strategi, der skal sætte skub på arbejdet med at opsætte solceller på kommunale bygninger. 

Det kræver dog en regelændring på Christiansborg, før København må bruge strømmen fra solcellen til at opvarme og drive kommunens bygninger. 

"Det er ikke woke at være en mangfoldig by. Det er ikke woke at tale til andre med respekt, og gøre sig umage for at møde alle, også dem, der er skilsmisseforældre eller har en papmor eller reservefar, eller huske at spørge ind til, om man er en medmor eller en medfar,".

Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester (S)

Overborgmester Sophie Hæstorp har dog også tidligere kommet med opråb til regeringen om at ændre reglerne. 

Har du tiltro til, at en regering henover midten kan levere de resultater på klimaområdet, som i har brug for i København?

"Regeringen har jo tidligere præsenteret et udspil på området omkring vedvarende energi, som skal firedoble produktionen af vedvarende energi inden 2030, blandt andet ved at gøre det lettere at sætte solceller på kommunens tage. Det er vigtigt, at vi som minimum holder fast i det, vi har sat gang i," siger hun.  

"Det er ikke woke at gøre sig umage"

Den politiske konflikt mellem land og by blev senest illustreret ved en historie om Københavns Kommunes nye sprogvejledning, der kommer med anbefalinger til, hvordan kommunalt ansatte skal tiltale forældre.

I flere medier, herunder Berlingske og Ritzau, blev vejledningen beskrevet som et forbud mod at bruge traditionelle forældre-betegnelser såsom mor og far.

En udlægning, som blandt andet Ritzau og TV2 senere rettede.

Inger Støjberg var hurtig til at harcelere mod den nye sprogpolitik på sin Facebook-profil

"Helt ærligt, hvad er det her for noget gejl? Tænk at den socialdemokratiske overborgmester støtter den slags," lød det fra Støjberg til sine godt 217.000 følgere på Facebook. 

Sophie Hæstorp gik efterfølgende også selv ud og slog fast på Twitter, at "mor og far skam stadig var i Københavns Kommune".

"Når jeg siger, at vi har brug for en valgkamp, der er baseret på substans, så er netop eksemplet med sprogvejledningen meget fint," bemærker overborgmesteren.

"Den vejledning, som Inger Støjberg og Berlingske fik galt i halsen, bygger på lignende sprogvejledninger, som man har i EU, FN, sågar NATO, og som er hentet med input fra en masse mennesker. Alle eksemplerne i vejledningen er hentet fra vores medarbejdere i kommunen," tilføjer hun. 

Sprogvejledningen skabte jo meget debat. Er der eksempler på, at man i Københavns Kommune har for meget fokus på ændrede normer, eller at man er blevet for 'woke'?

 "Der er en tendens i tiden til, at man gerne vil puste til de her værdimæssige ting på en måde, hvor det kommer til at fremstå som om, at det at være en mangfoldig by er det samme som at være woke. Det er det ikke," siger hun og fortsætter:

"Det er ikke woke at være en mangfoldig by. Det er ikke woke at tale til andre med respekt og gøre sig umage for at møde alle, også dem, der er skilsmisseforældre eller har en papmor eller reservefar, eller huske at spørge ind til, om man er en medmor eller en medfar."

"Det er hverken tosset eller woke, det er noget, man gør mange steder, og derfor skal vi selvfølgelig også gøre det i København, som på mange måder er en mangfoldig by. Jeg bliver provokeret af, at man forsøger at tale en konflikt op, som ikke er der," siger overborgmesteren.  

Jeres politiske ordfører, Laura Rosenvinge, har tidligere skrevet, at der en "antistorby, anti-identitetspolitik og en anti-wokeness understrøm i Socialdemokratiet". Det lyder som noget, der harmonerer dårligt med det, man gerne vil i København. Hvordan ser du på det?

"De citater må Laura Rosenvinge selv stå inde for."

Er du enig med hende? 

"Laura har jo været ude i den debat flere gange, og det har jeg ikke nogen kommentarer til." 

Skal vinde hovedstaden stilbage 

Sophie Hæstorp påpeger selv, at Socialdemokratiet står overfor en uløst opgave med at tiltrække vælgere i København, og landets andre store byer. 

Ved sidste folketingsvalg fik partiet et lident prangende resultat i hovedstaden. Helt galt gik det ved kommunalvalget i 2021, hvor Socialdemokratiet gik mere end 10 procent tilbage. 

Kan du forestille dig, at S kan vinde jeres historiske position som Københavns største parti tilbage med den kurs, som partiet har landspolitisk lige nu? 

"Vi har jo nogle rigtigt dygtige kandidater til Folketinget, men sandheden er også, at vi ikke fik et særligt godt valg i København ved sidste Folketingsvalg,"

"Så der er ingen tvivl om, at den håndsrækning, som jeg har oplevet Mette Frederiksen give til storbyen, den er der også brug for efter et valg,"

Så det jeg hører dig sige er, at der stadig er et stykke arbejde igen, hvis i skal tilbage som Københavns største parti? 

"Det største arbejde består i at få land og by til at hænge sammen, så der er balance i hele Danmark. I det ligger jo også en evaluering af, hvordan vi som storby-socialdemokrater skiller os ud, og hvad der er vigtigt for os." 

"Det handler jo blandt andet om, at vi kommunalt kan få redskaberne til at komme videre med den grønne omstilling uden at blive mødt med bunker af bureaukrati eller mærkelige regler, hvad end det handler om CO2-fangst, solceller eller miljøzoner," understreger overborgmesteren. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00