Rådhuset klar til opgør med store altaner

HØRING: Socialdemokratiet har fokus på altaner mod gaden og afviser ikke indrømmelser ind mod gården, afhængig af høringssvar. DF kalder nye regler ”kultursnobberi”.

Altaner mod gaden må ifølge forslaget højst være 90 centimeter dybe og skal placeres mindst 20 cm fra dekorative elementer.
Altaner mod gaden må ifølge forslaget højst være 90 centimeter dybe og skal placeres mindst 20 cm fra dekorative elementer.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard
Fakta
Partierne, som stemte imod forslaget (Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti), afgav følgende protokolbemærkning:

"Partierne ser altaner som en væsentlig forbedring af boligforholdene i den ældre boligmasse. Partierne ønsker ikke, at muligheden for at lave altaner især ud mod gården yderligere begrænses.
Altaner ud mod gaden skal fortsat kunne etableres med respekt for husets og gadens arkitektoniske værdier. Vi ser ikke nødvendigvis, at altaner forringer et hus æstetiske kvalitet."

Torsdag aften besluttede et flertal i Københavns Borgerrepræsentation at sende nye vejledninger for altaner i høring.

Dermed er næste skridt mod indskrænkning af muligheden for altaner, særligt de store og for ældre bygninger, taget.

De nye retningslinjer lægger blandt andet op til en lang række krav til altaner, afhængig af om de vender ud mod gaden eller gården. Generelt skal altaner være mindre, spinklere og gå bedre i spænd med bygningens udseende.

Dokumentation

Forslaget til nye retningslinjer for altaner fylder 34 sider. Altinget har her valgt en række af de forslag, der nu er sendt i høring.

Forslagene fordeler sig på altaner mod gaden, mod gården, i stueetagen, i tagetagen og supplerende altaner.

Mod gaden
Af hensyn til bygningskulturarven, anbefaler forvaltningen, at retningslinjerne ændres, så der tillades færre og mindre altaner mod gaden, og at der stilles større krav til altaners placering og udformning.

På de mest bevaringsværdige bygninger, på ældre bygninger i smalle gader og på bygninger med mange dekorationer, anbefaler forvaltningen at forbyde altaner mod gaden.

På facader med mange dekorationer tillades ikke nye altaner. Det er en konkret vurdering hvorvidt en facade har mange dekorationer.

Forvaltningen anbefaler at dybden på altaner mod gaden reduceres til maksimalt 90 cm af hensyn til oplevelsen af gaderummet og gadefacadernes arkitektur.

Altaner skal have en frihøjde på minimum 4,2 m over færdselsarealer og på 2,8 m over private friarealer

Altaner skal placeres så de holder en respektafstand på minimum 20 cm til dekorative elementer.

Altaner må gå over to vinduer:
- HVIS vinduerne er smallere end de er høje
- OG afstanden mellem vinduerne er mindre end vinduernes bredde
- OG under halvdelen af vinduerne på hver etage dækkes af altan.
- Altaner der går over to vinduer reduceres i dybden, så de maksimalt er 60 cm dybe.

Altanbunde skal være støbte i beton i et stykke og skal som udgangspunkt være tynde.

Værn skal være spinkle set forfra og fra siden og skal placeres ovenpå altanbunden. Håndlister må ikke være af træ

Mod gården
Af hensyn til dagslyset anbefaler forvaltningen, at altaner mod gården gøres mindre. Forvaltningen anbefaler dog, at der fortsat gives dispensationer til overskridelse af dagslyskrav i bygningsreglementet ved opsætning af altaner på ældre bygninger.

Indbliksskærme tager lys og udsyn og kan ofte virke som et visuelt dominerende facadeelement. Derfor anbefaler forvaltningen at forbyde fastmonterede indbliksskærme af mat glas eller lignende.

Regler om mindre altaner og forbud mod indbliksskærme vil sikre dagslys og udsyn for disse mere udsatte lejligheder, men vil i mange situationer gøre det svært eller, i de mest udsatte lejligheder, umuligt at etablere opholdsaltaner med en anvendelig størrelse. 

Forvaltningen anbefaler, at altaner mod gården gøres 20 cm mindre dybe i forhold til de nuværende retningslinjer.

Forvaltningen anbefaler, at retningslinjerne ændres så den maksimale længde af en altan mod gården fastsættes efter antallet af vinduer mod gården, i stedet for efter antal vinduer i hele lejligheden.

En altan kan dække et vindue mere, hvis den reduceres i dybden med 40 cm. Dette gør at lejligheder med 1 vindue til gården kan etablere en lille altan og at lejligheder med trappetårne mod gården, hvor det kan være svært at etablere en altan over kun et vindue, kan etablere en lille altan over 2 vinduer.

Altaner skal holde en afstand til indvendige hjørner på 3,5 m, hvis der er et vindue på den anden side af hjørnet der er tættere end 1,5 m fra hjørnet.

Altaner i stueetagen
Forvaltningen anbefaler at forbyde opholdsaltaner i stueetagen (og i nogle tilfælde på 1. sal) der er tættere på terræn end 2,8 m. I stueetagen kan i stedet etableres en fransk altan eller en trappe til terræn.

En frihøjde på 2,8 m sikrer disse lejligheder imod dagslysforringelser, men kan betyde at en del lejligheder på 1. sal, ikke vil kunne etablere opholdsaltaner også selvom stuelejligheden etablerer en trappe til terræn.

Hvis det ønskes at øge mulighederne for stuelejligheder og lavtliggende 1. sals lejligheder kan følgende justeringer overvejes: a. Minimum frihøjde på 2,5 m. b. Maksimal dybde på 60 cm.

Læs hele forslaget til nye retningslinjer her


Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00