Debat

S i Hovedstaden: Sådan skal vi styrke fødselsområdet i Hovedstaden

DEBAT: Fødselsforberedelsen skal styrkes, de gravide skal møde færre forskellige fagpersoner i forløbet, og så skal arbejdsmiljøet bedres på fødegangene, så jordemødrene kan få fagligt tilfredsstillende rammer, skriver Lars Gaardshøj (S).

Socialdemokratiet vil nedsætte et opgaveudvalg, der skal løfte fødeområdet i hovedstaden, skriver Lars Gaardhøj. 
Socialdemokratiet vil nedsætte et opgaveudvalg, der skal løfte fødeområdet i hovedstaden, skriver Lars Gaardhøj. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vores mål som socialdemokrater er, at alle uanset baggrund får en god og tryg behandling i vores sundhedsvæsen.

Derfor gør det indtryk når fødende, jordemødre og andre beretter om voldsom travlhed på fødegangene, og utilfredsstillende oplevelser med fødslen.

Senest har vi måtte forholde os til et forslag fra Hvidovre hospital, der ønskede som hovedregel at hjemsende alle raske førstegangsfødende fire-otte timer efter fødsel. Et forslag vi klart afviste i sundhedsudvalget.

Vi vil investere i fødeområdet
De mange reaktioner gør indtryk og derfor siger vi, at vi må løfte ambitionerne og styrke fødeområdet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Vi vil være den region, hvor fødeområdet er helt i top, både hvad angår sikkerhed og sikre fødsler. Men det skal også være en god og tryg oplevelse at føde. Derfor vil vi investere i fødeområdet - det er der behov for.

Vi har allerede taget skridt henimod at løfte området ved at oprette fødeklinikker på alle fødeafdelinger, hvor man kan føde under ”hjemlige" forhold, som mange efterspørger.

Investeringer i fødeområdet er nødvendigt af hensyn til de fødende, men det handler også om, at vi skaber bedre rammer og arbejdsmiljø for vores personale.

Lars Gaardhøj (S)
Spidskandidat og medlem af Sundhedsudvalget i Region Hovedstanden

Vi har også oprettet en regional hjemmefødselsordning, som flere ønsker. Og på det længere sigte har vi taget beslutninger om at oprette en fødeafdeling på det kommende nye Bispebjerg hospital. Fordi der fødes flere, og fordi vores fødeafdelinger allerede er meget store. Men vi er ikke i mål. 

Vi vil forstå den fødendes forløb  
Vi skal se på hele forløbet set med de fødendes briller. Derfor opretter vi i Region Hovedstaden et såkaldt opgaveudvalg, der skal diskutere regionens tilbud til fødende lige fra fødselsforberedelser, selve fødsel og efterfølgende.

Med i opgaveudvalget sidder vi tre regionspolitikere, to kommunalpolitikere og tolv borgere, der for nylig har været gennem en fødsel.

Jeg glæder mig til at deltage i opgaveudvalget og ser frem til drøftelserne. Jeg tror personligt på, at fødselsforberedelsen skal styrkes, ligesom vi skal arbejde med at skabe forløb, hvor den fødende ikke mødes af mange forskellige personer i forløbet.

Læs også

Investeringer i fødeområdet er nødvendigt af hensyn til de fødende, men det handler også om, at vi skaber bedre rammer og arbejdsmiljø for vores personale. Vi har i dag for mange jordemødre, der søger væk fra fødeafdelingerne på grund af travlhed og fagligt utilfredsstillende rammer. Den udvikling skal vi vende. Vores fødeafdelinger skal have et godt arbejdsmiljø og tiltrække dygtige jordemødre fra hele landet. Investeringer i fødeområdet skal derfor også ses i det lys.  

Langt de fleste fødende er glade for at føde i regionen, men for mange får ikke den trygge og gode oplevelse, som de med rette kan forvente, og derfor ser vi socialdemokrater frem til forårets arbejde med fødeområdet, og hvordan vi kan give det et nødvendigt løft.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00