Debat

S & V i København: Hjælp de corona-ramte unge uden elev- og praktikplads

DEBAT: Lige nu er der akut mangel på praktikpladser for unge studerende.  Hvis vi skal uddanne fremtidens arbejdskraft inden for en lang række fag, så går vejen gennem elev- og praktikpladser, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Andreas Keil (S).

Særligt Hotel- og Restaurationsskolens elever er udfordrede af de manglende praktikpladser, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Andreas Keil (V). 
Særligt Hotel- og Restaurationsskolens elever er udfordrede af de manglende praktikpladser, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Andreas Keil (V). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Andreas Keil (S)
Hhv. Beskæftigelses- og integrationsborgmester og medlem af Borgerrepresentationen i Københavns Kommune. 

Ali, Freja og Tobias har to ting til fælles.

De går på Hotel- og Restaurantskolen i København, og de har ikke kunnet finde en praktikplads på grund af coronakrisen, der lige nu kvæler hoteller og restauranters lyst, mulighed og overskud til praktikanter.

Derfor er de i skolepraktik i stedet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er de glade for, siger de. Men det er bare ikke det samme som virkeligheden.

Byen har brug for arbejdskraft
Coronakrisen har lige nu en forfærdelig effekt på unge menneskers muligheder for at blive uddannet via en elev- eller praktikplads.

Og der er brug for en indsats, som sikrer, at unge stjernespirer fyldt med gåpåmod, nye ideer og en frisk arbejdslyst kan komme ud i virkeligheden.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Andreas Keil (S)
Hhv. Beskæftigelses- og integrationsborgmester og medlem af Borgerrepresentationen i Københavns Kommune

Det må og skal vi gøre noget ved.

I juni stod 981 unge københavnere uden en elev- eller praktikplads. Og det er et kæmpe problem.

For det er 981 dygtige unge, som hver eneste aften må sande, at der heller ikke i dag kom en virksomhed, en institution eller en forretning, som var klar til at tilbyde dem en læreplads.  

Og manglen på praktikpladser er ikke bare et problem for Ali, Freja og Tobias, men for hele København.

For byen har brug for faglært arbejdskraft. Derfor må vi hjælpe de unge med at finde praktikpladser.

Vi er glade for, at det i de netop overståede budgetforhandlinger på Københavns Rådhus er lykkedes at forhandle penge hjem til en opsøgende indsats for at parre virksomheder med unge elever og praktikanter.

En indsats, som vi er enige om på tværs af de politiske partier. For der er ganske enkelt brug for den.

Men der skal mere til.

En forudsætning for vækst
I denne uge begynder arbejdsmarkedets parter forhandlinger om, hvordan 500 millioner kroner fra 2021 hvert år skal gå til initiativer, der skaber lærepladser og styrker erhvervsuddannelserne.

Og der er brug for en indsats, som sikrer, at unge stjernespirer fyldt med gåpåmod, nye ideer og en frisk arbejdslyst kan komme ud i virkeligheden.

Lige nu kan det være svært for virksomhederne at se fordelene ved praktikanter, når ordrebogen er ved at være tom, bordene står halvtomme i restauranten eller gæsterne ikke kommer på hotellet.

Så når arbejdsmarkedets parter nu mødes for at skabe flere lærepladser, vil vi opfordre dem til at huske på, at mange unge er afhængige af elev- og praktikpladser for at færdiggøre deres uddannelse og senere komme godt ud på arbejdsmarkedet. Og arbejdspladser er nu engang en forudsætning for vækst.

I Københavns Kommune gør vi selv, hvad vi kan for at hjælpe de unge godt på vej.

Vi samarbejder med erhvervsskoler og brancheorganisationer, opsøger aktivt virksomheder og tilbyder de unge vejledning i at skrive CV’er, gode ansøgninger og forbereder dem på krav og forventninger på en voksen arbejdsplads.

Men når arbejdsmarkedets kræfter går til forhandlingsbordet, må de huske på, at hvis vi skal uddanne fremtidens arbejdskraft inden for en lang række fag, så går vejen gennem elev- og praktikpladser.

Og coronakrise eller ej, må vi som samfund gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe de unge mennesker, hvis fremtidsdrømme lige nu står på standby.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00