Debat

SF til S: Jeres forslag til forbedringer af fødselsområdet er ikke gode nok

REPLIK: Socialdemokratiets regionale forslag til forbedringer på fødselsområdet i Hovedstaden er desværre langt fra godt nok. Også landspolitisk skal der gøres noget ved området, hvor sosu'er bør aflaste på fødegangene, skriver Karoline Vind.

Jordemødre skal kunne følge fødslerne til dørs og sikre, at familiedannelsen sker under trygge forhold, skriver Karoline Vind (SF).
Jordemødre skal kunne følge fødslerne til dørs og sikre, at familiedannelsen sker under trygge forhold, skriver Karoline Vind (SF).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den seneste tid har budt på mange stærke og rystende beretninger om fødeafdelingerne i Region Hovedstaden, og de utilstrækkelige forhold, vi tilbyder vores fødende.

Et besparelsesforslag fra Hvidovre Hospital gik på, at førstegangsfødende i udgangspunktet skal sendes hjem inden for otte timer. Det forslag blev heldigvis afvist af et enigt regionsråd.

"Børn i Region Hovedstaden skal have den bedste start i livet – og deres forældre en god og tryg oplevelse både før, under og efter fødslen. Vi er enige om i Regionsrådet, at forældre, der for første gang sætter et barn i verden, altid skal have muligheden for at vælge et barselsophold. Det skal være frivilligt, om man vil føde ambulant eller ej. Og det skal gælde på alle regionens fødetilbud, så borgerne får lige muligheder. Det vil vi arbejde videre for sker," udtalte et samlet regionsråd

De fødende før systemet
At tiltaget overhovedet blev foreslået af hospitalsledelsen, er et billede på hvor alvorligt pressede vores fødeafdelinger er.

Derfor er det også vigtigt for SF, at vi ikke blot ønsker at sikre de fødende en rettighed om et bestemt antal overnatninger på barselsafsnittet, vi ønsker at nytænke vores fødetilbud.
Vi skal sætte de fødende før systemet.

Det betyder, at vi i fremtiden skal have tilbud, der i langt højere grad bliver tilpasset de enkeltes ønsker og behov, og som tilgodeser den familiedannelse, som en fødsel også er.

En fødsel bør være tryg og skabe en god start på livet for den lille ny og for forældrene. Desværre ser vi alt for mange eksempler på det modsatte.

Det gjorde ondt helt ind i hjertet, da man for nyligt på DR kunne læse om den næsten-nybagte mor, der ni timer inde i fødslen pludselig blev meldt, at hun skulle flyttes fra Herlev Hospital. Forpint og træt, og med regelmæssige veer, blev hun sat i en taxa for at blive kørt i hast helt til Slagelse Hospital.

Hvad er endnu mere chokerende er, at det ikke er et enkeltstående tilfælde. Langt fra. Mindst 232 kvinder i Region Hovedstaden blev sidste år flyttet under fødslen, fordi der simpelthen var for få hænder og mangel på fødegange. 

Det er dybt uacceptabelt. Af alle steder må der kunne garanteres trygge omgivelser på fødegangene, og at det ikke er tilfældet, skriger til himlen på handling. 

Det er ikke et velfærdssamfund værdigt, at forældre skal byde deres nyfødte til verdenen i stressede og usikre omgivelser.

Karoline Vind (SF)
Medlem af Region Hovedstadens sundhedsudvalg

Gode takter fra S
Lars Gaardhøj (S) gav her på Altinget 3. februar udtryk for, at Socialdemokraterne i regionsrådet er lige så berørte som os, og vi er i SF glade for de gode takter.

Vi ser, ligesom Gaardhøj, også frem til opgaveudvalget, hvor borgere, der for nylig har født på en af regionens fødeafdelinger, kan komme med forslag til forbedringer. Det er desværre bare langt fra nok.

Gaardhøj nævner yderligere tiltag såsom, at "fødselsforberedelsen skal styrkes, ligesom vi skal arbejde med at skabe forløb, hvor den fødende ikke mødes af mange forskellige personer i forløbet."

Det er vi enige i. Det giver ro at vide, hvor ens barn kommer til verden, og den gode fødsel starter allerede med fødselsforberedelsen, som bør ske på små hold, hvor der kan være reel dialog og ikke kun envejskommunikation i store auditorier, som er virkeligheden i dag.

SF har flere gange tidligere foreslået at indføre en ordning med "kendt jordemoder", hvor man i vid udstrækning sikrer, at det er den samme jordemoder, der følger graviditeten og forløser fødslen. Desværre uden held.

Vi bliver nødt til at tilbyde de fødende og de ansatte bedre forhold, for lige nu er det alt for presset.

Læs også

Rekrutteringsproblemer
Samtidigt er det på tide, at regeringen lever op til den aftale, vi gav håndslag på i forståelsespapiret: Kvaliteten og forebyggelsen i sundhedsvæsenet skal styrkes, og forholdene for patienter, herunder vilkårene for fødende, skal forbedres.

Midlerne skal først og fremmest prioriteres, og derfor vil SF prioritere 100-150 millioner kroner på landsplan til at gøre forholdene bedre for de fødende og samtidig mindske stresset for de ansatte.

Men investeringer gør det ikke alene. Der skal også findes en løsning på de rekrutteringsproblemer, der plager jordemoderfaget. Men det kan vi blandt andet gøre ved at sikre bedre arbejdsforhold.

Indtil da er vi i SF åbne for muligheden for at sosu’er kan aflaste på fødegangene, så de fødende kan få den omsorg og opmærksomhed, de har brug for fra jordemødrene. Samtidig skal vi på den lange bane kigge på hvordan jordemødrenes hverdag kan blive mere afvekslende, til gavn for både den fødende og de ansatte.  

Det er ikke et velfærdssamfund værdigt, at forældre skal byde deres nyfødte til verdenen i stressede og usikre omgivelser. Og det er ikke værdigt at jordemødrene skal arbejde i konstant alarmberedskab, uden mulighed for at følge fødslen til dørs og afrunde familiedannelsen.

Vi må give ro på og sikre, at kommende forældre med ro i sindet kan stole på, at de får en ordentlig behandling i et af livets mest vidunderlige og specielle øjeblikke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00