Debat

V-borgmester: Giv os redskaberne til at hjælpe krisens ledige akademikere i job

DEBAT: Coronakrisen har gjort det sværere for dimittender fra universiteterne at komme ind på arbejdsmarkedet. Derfor skal reglerne for praktik og løntilskud lempes, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard, der også vil have større karrierefokus på universiteterne. 

"Virksomhedspraktikker og job med løntilskud nogle af de bedste tilbud, som vi har på hylderne til nyuddannede akademikere," skriver Cecilia Lonning-Skovgaard. 
"Virksomhedspraktikker og job med løntilskud nogle af de bedste tilbud, som vi har på hylderne til nyuddannede akademikere," skriver Cecilia Lonning-Skovgaard. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune 

Med Folketingets åbning ringer det ind til et politisk år, hvor coronakrisen har kastet tusinder ud i ledighed, og hvor klatreturen op til det første voksenjob kun er blevet endnu stejlere for nyuddannede akademikere.

Derfor har jeg på vegne af de ledige københavnere en række ønsker til den kommende politiske sæson.

Som kommune er vores beskæftigelsesindsats på mange måder bundet af en lovgivning, der er rundet af tiden før corona.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Men nu i en ekstraordinær tid, hvor krisen kradser og dimittendledigheden stiger, har vi brug for ekstraordinære løsninger, som kan hjælpe os med at løfte ledige ud af coronakrisen.

De løsninger har vi brug for, at regeringen hjælper os med at levere.

Hvis universiteterne i tilstrækkelig grad formåede at forberede deres studerende på tiden efter studiet, så ville behovet for længere virksomhedspraktikker og hurtigere adgang til job med løntilskud slet ikke være der

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune

Løntilskud tidligere
I jobcentrene er virksomhedspraktikker og job med løntilskud nogle af de bedste tilbud, som vi har på hylderne til nyuddannede akademikere.

Fordi vi ved, at virkeligheden virker. Og den virkelighed har vi under coronakrisen brug for at kunne tilbyde endnu mere af til de akademikere, der jagter deres første job.

Så beskæftigelsesminister: Hjælp os med den frihed, som vi har brug for til at hjælpe flere i job.

Giv os mulighed for at tilbyde otte ugers virksomhedspraktik i stedet for de fire uger i dag.

Og giv nyuddannede akademikere mulighed for at komme i job med løntilskud allerede efter tre måneders ledighed frem for de seks måneder i dag.

Det er ude på en rigtig arbejdsplads, at man som nyuddannet akademiker får den erfaring, det netværk og de konkrete færdigheder, som er guld værd i jobsøgningen.

Tiltagene kan eventuelt indføres som en midlertidig ordning, indtil virussen igen har sluppet sit greb. Men der er brug for dem nu.

Karrierevejledning på universiteterne
Mens vi er i gang, mener jeg også, at der er brug for at kaste et kritisk blik på vores uddannelsessystem.

For hvis universiteterne i tilstrækkelig grad formåede at forberede deres studerende på tiden efter studiet, så ville behovet for længere virksomhedspraktikker og hurtigere adgang til job med løntilskud slet ikke være der.

Det gør universiteterne bare ikke.

Så uddannelses- og forskningsminister: I mine øjne bør studerende på uddannelser med særlig stor risiko for ledighed fra femte semester være garanteret karrierevejledning.

Det må ikke være sådan, at man som studerende nærmest automatisk veksler en plads på skolebænken med en plads i jobkøen, når studiet slutter.

Obligatoriske praktikophold
Allerede mens de stadig studerer, bør studerende tænke i studiejob og praktikforløb i erhvervslivet. Men nogle gange mangler de netop den karrierevejledning, som de har brug for, hvis de skal træffe de valg, der vil gavne deres karriere.

Og derfor bør praktikophold være en obligatorisk del af alle kandidatuddannelser.

For det er ikke på landets læsesale, at studerende får oversat deres faglighed til færdigheder, der er efterspurgte på arbejdsmarkedet, men ude på rigtige arbejdspladser, hvor de løser rigtige opgaver.

Mulighed for at skifte rute
Og for de akademikere, som sidder fast i ledighedskøen efter endt uddannelse, bør der være bedre muligheder for at sadle om.

Flere muligheder for merituddannelser og bedre chancer for faglig omkvalificering, så ledige akademikere, som sidder fast i deres jobsøgning, kan søge nye græsgange – som for eksempel afspejlet i forslaget om at gå fra akademiker til pædagog, som Københavns Kommune støtter.

Kære regering: Jeg håber, at I ved, at der i en ekstraordinær tid er brug for ekstraordinære løsninger, og jeg håber, at I vil kigge på forslagene hurtigst muligt.

For de ledige har brug for en ekstra hånd i en meget svær tid. Også fra Christiansborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00